Antiken blir kvar – men vad försvinner?

Skolverket är nöjda med den nya kursplanen. Omfattande förändringar har gjorts som ska leda till förbättringar för elever och lärare.
– Vi tycker att vi lämnar ifrån oss någonting riktigt bra, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på myndigheten.

ANNONS
|

Kursplanerna, och motsvarande ämnesplaner för gymnasieskolan, måste regelbundet uppdateras och detta har Skolverket nu gjort. Bland annat har Skolverket i det nya förslaget lagt till bibeln, nationalsången, de vanligaste psalmerna, lyriken och dramatiken, enligt ett pressmeddelande.

Ambitionen har varit att ge rakare och tydligare besked om vad som ska tas upp i undervisningen och att lägga större betoning på faktakunskaper snarare än resonemang, särskilt i de lägre årskurserna.

Kunskapsmålen har skalats av för att inte styra undervisning och betyg i detalj. Men Skolverket har inte på något sätt sänkt kraven, enligt Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, på en pressträff.

– Vi tänker inte att eleverna ska lära sig mindre, säger han på en pressträff.

ANNONS

Tagit till sig kritiken

Skolverket har tidigare fått kritik för att ha strukit en del innehåll för att få balans mellan kursplanerna och antalet undervisningstimmar. Den kritik som hördes och syntes mest gällde att antikens historia lyfts bort.

Ifrågasättandet blev så högljutt att myndigheten ganska snart gav besked att antikens historia skulle plockas tillbaka. Peter Fredriksson framhåller att Skolverket under remissrundan tagit till sig av kritik och förbättringssynpunkter.

– Man skulle kunna säga mycket om den debatt som uppstod. Men jag tänker inte göra det. Jag ser debatten som ett bevis för att skolan är viktig, att kunskap är viktigt och att bildning är viktigt, säger han.

Antiken och forna civilisationer finns alltså åter i kursplanen, men det utgör inte ett eget område i årskurs 7-9 utan ingår i ett bredare fack tillsammans med andra delar av senare historia.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson överlämnar idag det slutliga förslaget till nya kursplaner i grundskolan.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson överlämnar idag det slutliga förslaget till nya kursplaner i grundskolan. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Men faktum kvarstår: alla ambitioner ryms inte i timplanen. Många lärare kan vittna om stoffträngsel, alltså när mycket ska läras ut på för lite tid.

Friskolornas Riksförbund vill se en omfördelning i timplanen medan Svensk Näringsliv ser det som rimligt att utöka undervisningstiden. Hur pengar och lärare i så fall ska räcka till mer undervisning blir en svår nöt att knäcka. Hittills har utbildningsminister Anna Ekström sagt att hon vill ta upp frågan om timplanen "i ett annat sammanhang".

ANNONS

Rättad: I en tidigare version angavs fel månad i första faktarutans tredje stycke.

Anna Lena Wallström/TT

Källa: Skolverket

ANNONS