Naservittne åtalad i Etiopien

ANNONS
|

I slutet av juni i år greps Ingela Jansson i Etiopien, misstänkt för människosmuggling och bedrägeri. Rättegången inleddes igår.

Rättsprocessen beräknas ta ett halvår och om hon döms riskerar hon ett långt fängelsestraff.

–Det kan handla om 15–25 års fängelse, säger Jakob Holmberg, åklagare.

Ingela Jansson förekommer sedan tidigare i brottsregistret. Hon dömdes för grovt bedrägeribrott till skyddstillsyn vid Göteborgs tingsrätt 2005. Anledningen till att hon inte fick fängelse var att hon angav Naserligans ledare som senare fälldes för anstiftan till grovt bedrägeri. På grund av hotbilden mot henne fick hon skyddad identitet. Det utnyttjade hon för att begå nya bedrägerier.

ANNONS

Hon har bland annat bluffat till sig 100000-tals kronor i form av bilar, hotellnätter och kontanter i Sverige.

2006 dömdes hon återigen för grovt bedrägeri till två och en halvt års fängelse för grovt bedrägeri av Stockholms tingsrätt. Men innan rättegången var avslutad hann hon fly ur landet, enligt åklagaren. Hon överklagade domen till hovrätten som upphävde den på grund av ett formellt fel.

Kvinnan har varit efterlyst och häktad i sin frånvaro sedan 2007. Just nu pågår även en svensk polisutredning mot henne eftersom hon misstänks ha kvitterat ut hundratusentals kronor från Försäkringskassan.

– Vi har försökt få henne utlämnad till Sverige. Men etiopierna vill själva lagföra henne för de brott hon har begått där. Min målsättning är att få hem henne efter rättegången. Huvudskälet till det är för att målsäganden ska få upprättelse. Eftersom hon redan är åtalad i Sverige preskriberas inte brottet förrän 2021, säger Holmberg till GP.

Februari 2004: Ingela Jansson, då 21 år, och hennes pojkvän, 27 år, grips i Belgien, misstänkta för internationell handel med stulna bilar.

Juni 2004: Paret förs till Sverige och berättar mer om hur de pressats av Naserligan till en rad grova bedrägerier. De avslöjar mutbrott hos bilprovningen i Kungsbacka och påstår att Naserligan har en kontakt bland personalen på häktet i Göteborg.Juli

2004: Naser Dzeljilji häktas i sin frånvaro på grund av bilhandlarparets berättelse.

November 2004: Åtal väcks mot bilhandlarparet. Straffen blir milda.Oktober

2005: Naser Dzeljilji grips i Danmark.

April 2006: Naser Dzeljilji döms till ett år och tre månaders fängelse av Göteborgs tingsrätt.

Juni 2006: Hovrätten skärper Dzeljiljis straff till ett år och sex månaders fängelse. December 2006: Ingela Jansson anklagas för nya bedrägerier under den tid hon skyddats av polisen.

ANNONS