Namninsamling inom V för att stoppa Löfven

En namninsamling cirkulerar just nu inom Vänsterpartiet för att få partiledningen att stoppa uppgörelsen mellan S, MP, L, och C och därmed fälla Stefan Löfven som statsminister. Det rapporterar P4 Jönköping.

ANNONS
|

Under lördagen stod det klart att både Liberalerna och Centerpartiets partiledare säger ja till Stefan Löfven som statsminister. Vänsterpartiet kan bli de som avgör, röstar de nej till Stefan Löfven som statsminister spricker regeringsöverenskommelsen mellan S, MP, C och L. Men enligt P4 Jönköping cirkulerar just nu en namninsamling inom Vänsterpartiet för att få partieldningen att fälla förslaget till partiöverenskommelsen.

LÄS MER:L-ledningen säger ja till Stefan Löfven

Mikael Ekvall, Vänsterpartiets gruppledare i region Jönköpings län, är en av de som skrivit på namninsamlingen. Han menar att motståndet är starkt inom partiet.

– Det här är ett initiativ från vänsterpartister runt om i riket, och det handlar om att framföra vår åsikt till partiledningen att man absolut inte borde släppa fram den här regeringen, som ska bestå av Socialdemokrater och Miljöpartiet men med ett väldigt stort nyliberalt inflytande i deras politik, säger Mikael Ekvall till P4 Jönköping.

ANNONS

Han säger till radiokanalen att han tror att det finns ett starkt stöd inom Vänsterpartiet för att fälla Stefan Löfven.

– Vi är ett vänsterparti, vi har ingen anledning att stödja en regering som tänker bedriva högerpolitik, säger Mikael Ekvall till P4 Jönköping.

"Medlemmar får göra som de vill"

Frågan tycks känslig i partitoppen.

Vänsterpartiet har tre riksdagsledamöter från Göteborg. Yasmine Posio från Göteborg är en av dem. På frågan om vad hon tycker om namninsamlingen säger hon:

– Medlemmarna får göra som de vill, det ska ingen styra.

Och om tillräckligt många tycker att man ska fälla förslaget?

– Det vill jag inte kommentera.

Vad tycker du själv i frågan – ja eller nej till Löfven?

– Det vill jag heller inte kommentera säger Yasmine Posio.

"Bra att medlemmar tar initiativ"

Även Tony Haddou är V-riksdagsledamot från Göteborg – och även han är fåordig när listan kommer på tal.

– Det är inget jag vill kommentera, men det är väl bra att medlemmarna tar initiativ.

Och om många skriver under?

– Det är inget jag vill kommentera.

Vad tycker du själv – ja eller nej till Löfven?

– Det är inget jag kommenterar, jag respekterar att partistyrelsen har att ta det beslutet.

Är frågan känslig?

ANNONS

– Det är inget jag kommenterar.

Sjöstedt har inte kommenterat

Maj Karlsson är den tredje V-ledamoten från Göteborg.

Känner du till namninsamlingen?

– Jag har läst om den, ja.

Vad tycker du om initiativet?

– Det är inget jag kommenterar.

Vad tycker du i sak – ja eller nej till Löfven?

– Det är inget jag kommenterar, säger Maj Karlsson.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har i nuläget inte kommenterat den nya regeringsöverenskommelsen. Tommy Gabrielsson är pressekreterare på Vänsterpartiet och säger till Svenska Dagbladet att man i nuläget inte vill lämna någon kommentar.

- Jag har pratat med partiledningen under kvällen om namnlistan. Men vi kommenterar vare sig den eller regeringsbildningen, säger han till tidningen.

Under lördagen skrev även partiets tidigare partiledare Lars Ohly på SvD Debatt att han skulle bli förvånad om överenskommelsen blir verklighet och en ny S+MP-regering tillträder.

"Anledningen är den förödmjukande behandlingen av Vänsterpartiet", skriver han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS