Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nûjen: Skandal om Kaplan suttit kvar

Kaplans avgång var enligt medieprofilen Özz Nûjen nödvändig. Enligt honom försökte Kaplan utnyttja att de flesta svenskar inte känner till Grå vargarna.

– Det som är anmärkningsvärt är att varken Miljöpartiet eller Kaplan förstår hur stort det är att han varit på middag med Ilhan Senturk. Den kopplingen är besvärande, menar den kurdisk-svenske medieprofilen.

Ilhan Senturk är ordförande för Grå vargarna i Sverige. Men Kaplan sa efter avslöjandet att han inte visste vem Senturk var. 

– Som gäst på en tillställning är det svårt att kontrollera alla andra som är närvarande, det måste även organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för. Men såklart har vi ett ansvar och det är tydligt att vi har brustit i rutinerna, svarade Kaplan i ett pressmeddelande som Miljöpartiet publicerade på sin egen hemsida efter avslöjandet.


Men den förklaringen köper inte Nûjen. Han menar att om någon borde veta vem som är vem bland svensk-turkarna så är det Kaplan. 

– Han är väldigt insatt i turkisk politik och han träffar många ur det turkiska civilsamhället. Därför är det högst osannolikt, på gränsen till ren och skär lögn, att han inte skulle veta vem ledaren för Grå vargarna i Sverige är, säger Nûjen till GP.

En del MP-toppar menar att avslöjandet fått för stora proportioner, nu när Kaplan avgår som minister?

– Väldigt många drabbas av islamistiska och antisemitiska grupperingar. Som politiker och miljöpartist ska man vara emot fascistiska grupperingar. Grå vargarna sticker inte under stol med att de är antisemiter, men den nu avgångne bostadsministern säger att de inte är särskilt fascistiska. Det är ingen ursäkt, det är skandal.

Medieprofilen får medhåll av Mattias Gardell som är professor i religionshistoria vid Uppsala universitet. Enligt honom har Grå vargarna i flera decennier utmärkt sig som extremistiska.

– Grå vargarna är en fascistisk paramilitär ”ungdomsorganisation” eller ”kampförbund” associerad till ultranationalistiska MHP. Organisationen grundades av turkiska elitmilitärer på 1960-talet och har sedan dess begått mängder med våldsdåd – inklusive mord – på socialister, kommunister, anarkister, kurder, armenier, assyrier, aleviter, intellektuella, fackföreningsaktivister och hbtq-personer, i olika vågor. De är dessutom tydligt antisemitiska, bekräftar Gardell för GP.


Bland de miljöpartister som försvarat att det var en överdrift att Kaplan fått lämna ministerposten finns flera namnkunniga. Några av dessa är Peter Eriksson, EU-parlamentariker och tidigare språkrör för MP, Karolina Skog, kommunalråd för MP i Malmö och Hanna Lidström, ett av Grön ungdoms språkrör. Nûjen har trots allt förståelse för deras ställning.

– Det är ganska mänskligt att försvara personer som man jobbat nära och länge med. Då kan ens eget omdöme grumlas och det är förståeligt. Dessutom ska man komma ihåg att väldigt många röstar på honom och dessa väljare vill de behålla så därför tar de inte avstånd. 


Dessutom menar medieprofilen att Kaplan utnyttjar att de flesta svenskar inte vet vad Grå vargarna är för slags organisation. Därför menar han att det kan framstå som överdrivet att bostadsministern nu avgår.

– Det är lätt för Kaplan att tona ner detta samröre. Grå vargarnas extremism och fascism är inte känd för de flesta svenskar. Men som minister måste du veta vem du är och vad du gör.

Samtidigt understryker Nûjen att det finns krafter som kommer försöka utnyttja avgången i andra syften. I det hänseendet menar han att man måste skilja på sak och person.

– Vi måste akta oss eftersom det finns en islamofobisk våg som vill utnyttja det här. Men detta handlar inte om att Kaplan är muslim. Jag är själv muslim och kurd, men detta handlar om att ta avstånd från all extremism, oavsett vad den gäller.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.