Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Illustration från rättegången mot den 41-årige mannen i Uppsala tingsrätt. Arkivbild.

Nätvåldtäkt eller inte – nu avgörs det

Kan sexuella övergrepp som skett över internet ses som våldtäkt? Nu ska den frågan avgöras. Dom faller på torsdag mot en 41-årig man som via nätet förmått flickor att begå sexövergrepp. I några fall har de tvingats ha sex med djur eller en nära anhörig.

41-åringen från Uppland har framför sin dator förmått 27 flickor i utlandet – de flesta under 15 år – att livefilma övergrepp på sig själva. Förundersökningen tecknar en bild av hur mannen genom hot får barnen att göra saker med sig själva som polis beskrivit som "oerhört grova sexuella handlingar".

För detta vill åklagarna få mannen fälld för våldtäkt – något ingen tidigare fällts för när övergreppet skett via nätet.

- Handlingarna och omständigheterna i fallet är så allvarliga att kränkningen kan jämföras med våldtäkt anser vi, har Emelie Källfelt, en av åklagarna i fallet, tidigare sagt till TT.

Nekar till våldtäkt

41-åringen själv har erkänt mycket av det åklagarna lagt fram, men anser inte att det rör sig om våldtäkter.

- Vår uppfattning är att en egen utförd sexuell handling inte kan tillmätas lika stor betydelse i kränkningshänseende som det gör när det utförs av någon annan, har mannens advokat Kronje Samuelsson sagt.

En av flickorna fick kontakt med mannen via chattverktyget Kik. Enligt förundersökningen blir flickan rädd och gör som han vill, när han hotar med att lägga ut bilder av henne på en porrsajt och säger att han ska skjuta henne och hennes familj.

Tvång och smärta

Flickan berättar hur hon tvingas ta av sig naken, vidröra sitt kön och penetrera sig själv med både fingrar och föremål, ibland under smärta. Han försöker få henne att utföra oralsex med en förbipasserande man. Senare driver han henne till att utföra sexuella handlingar med en hund.

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem anser att åklagarna har skäl för sin ståndpunkt, att gärningarna kan ses som våldtäkt.

- Dels har HD har konstaterat att övergrepp kan ske via nätet, dels har man jämställt handlingar, som inte innebär samlag, med sådana som faller in under våldtäktsbegreppet. De två sammantaget borde medföra att man har på fötterna.