Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nätfiskare försöker blåsa Blocket-kunder

"Du har blivit utvald av Blocket.se att delta i vår snabba och enkla undersökning – klicka här. I gengäld belönas du med 900 kronor", heter det i ett mejlutskick. En ren bluff, varnar Blockets kundsäkerhetschef.

Tidigt i lördags morse fick ett större antal personer oväntad och oinbjuden påhälsning i sina mejlkorgar.

En okänd nätfiskare försöker få mottagaren att klicka på en länk för att fylla i en enkät. I ersättning sägs Blocket betala ut 900 kronor.

- En ren bluff, vi kontaktar aldrig våra kunder via mejl, sms eller telefon för att samla in kontouppgifter och inloggningsuppgifter. Vi har samma rutiner i det här sammanhanget som bankerna, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

Enligt Bäcker är det cirka 200 personer som fått bluffmejlet.

- Det är så många som kommit till vår kännedom. Det är relativt få när det handlar om nätfiske, men det är väl så att den här typen av mejl ofta filtreras bort och hamnar i mottagarens skräpkorg, säger han.

Bluff-mejlen är utskickade mellan fyra och nio i lördags morse.

- Eftersom det var en lördag är det många som upptäckt mejlen när de återkommit till sina arbetsplatser nu på måndagsmorgonen. En del av dem har sedan hört av sig till oss, säger Bäcker.

Blocket har historiskt haft en del problem med nätfiskare som på olika sätt utnyttjar varumärket för att lura människor.

- Sedan ett drygt halvår tillbaka arbetar vi med en extern leverantör för att motverka nätfiske. Nu ser vi tydligt att problemet med nätfiske minskar och det här senaste fallet är ett bra tillfälle att testa våra rutiner, säger Thomas Bäcker.

Om man klickar på länken hamnar man i en till synes korrekt enkätundersökning. Ett antal förment legitima frågor ska besvaras.

Sedan är det dags att uppge dina kontouppgifter för att få in de 900 kronorna.

Det är här det gäller att dra sig ur.

Blocket har inte gjort någon polisanmälan.

- Vi gör ingen formell anmälan till polisen utan håller dem informerade mer generellt om nätfiske. Polisen har sällan möjlighet att vidta åtgärder mot detta då man oftast hamnar på sändande domäner och hoaster i utlandet. Däremot vet vi att många som fått mejlen själva gör en polisanmälan, uppger Thomas Bäcker.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.