Nätdroger undgår lagen

ANNONS
|

Näthandeln med narkotika ökar och unga köpare får preparat sända till sig med post från utlandet. Bland tullens beslag finns inte bara substanser som cannabis, ecstasy och kokain, utan också nya ämnen som ännu inte klassats som narkotika eller som hälsofarliga.

De nya drogerna omfattas ännu inte av svensk lagstiftning, trots att de inte sällan är förbjudna i andra länder. Två av dessa droger är spice och kratom.

- Vi ser dem kontinuerligt i vårt flöde, säger Lars Hansson, nationell specialist hos Tullverket på narkotika och övriga preparat.

Han drar slutsatsen att det skett ett markant ökat missbruk av dessa preparat. Samtidigt står tull och polis maktlösa eftersom ämnena inte klassas som narkotika eller på annat sätt hälsofarliga.

ANNONS

Drogernas laglösa tillstånd utnyttjas på internet. Spice och kratom marknadsförs på svenska hemsidor som lagliga substitut till hasch och opium. Lager byggs upp i Sverige varför snabb leverans kan garanteras. I diskussionsforum utbyts information om inköpsställen och hur drogerna ska brukas.

Rent juridiskt sker handeln riskfritt. Men ur ett hälsoperspektiv tar köparna stora risker, enligt Peter Hultén, apotekare och drogexpert på Giftinformationscentralen.

- Det är svårt att veta hur man ska reagera på sådana här ämnen. Och brukarna kan inte med säkerhet veta vad de får i sig. Risken är stor att man dör.

Antalet samtal till Giftinformationscentralen om de nya drogerna har ökat markant under de senaste åren. Mellan 2006 och 2007 var ökningen i förfrågningar från allmänhet och sjukhus närmare 80 procent, från 139 till 246. Ofta är det ungdomar eller unga vuxna som ringer med illamående, yrsel och hjärtklappning. Att ge dem råd är inte helt lätt för Giftinformationscentralen personal.

- Vi får ju utgå från att de har fått i sig det som står på påsen. Men de har ämnena har studerats väldigt lite så vi har inte mycket information att tillgå, säger Peter Hultén.

För att komma åt den nya drogproblematiken har en statlig utredning tillsatts. Bland annat ska narkotikalagen, dopinglagen och lagen om hälsofarliga varor ses över.

ANNONS

- Ett syfte är att snabbare kunna klassificera och bedöma farliga substanser, säger utredaren Jan Pennlöv.

Förslag har diskuterats om att ge tull och polis möjlighet att ingripa direkt när nya preparat dyker upp. Att ämnena tillfälligt förbjuds i väntan på att de undersöks närmare för eventuell klassificering.

- En förutsättning är att man vet att drogerna lett till skador och att de missbrukas i farliga sammanhang, säger Jan Pennlöv.

En anledning till att den svenska lagstiftningen har släpat efter är att myndigheterna inte hinner med i klassificeringsarbetet. Men en så kallad genetisk klassificering, där flera droger av samma typ klassas på en gång, tror inte Jan Pennlöv på.

- Det är långa straff vid narkotikabrott. Domstolen måste vara säker på att det verkligen handlar om ett narkotiskt preparat. Det är fråga om rättssäkerhet, säger han.

Drogfakta

ANNONS