Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nätdejten lurade honom på 200 000

CIA-agenten Hannah Marie Morrison från North Dakota lovade Bogdan att hon skulle arrestera bedragarna i Ghana och tvinga dem att betala tillbaka pengarna de lurat av honom. Om han bara skickade 1 500 euro.

- Jag blev lurad igen, säger Bogdan, en 56-årig göteborgare.

Sedan i oktober har han varit utsatt för ett avancerat bedrägeri med rötter i Ghana. Det har kostat honom över 200 000 kronor.

Det började med att han blev kontaktad på skype av någon som utgav sig för att heta Doris Anderson. De började chatta. Det handlade om kärlek och sex och möjligheterna att träffas trots att Bogdan är gift.

Förbindelsen var ofta dålig och den bröts ibland men det hindrade inte att Doris Anderson kunde föra över bilder på sig själv i olika grad av nakenhet. Hon var en söt ung kvinna som dessutom skrev hyfsad svenska.

Skickade pengar via Western Union

Ibland behövde hon pengar.

"Min kärlek, det är mycket svårt för oss och vi får ingen hjälp från staten", skrev hon.

"Jag sov i natt på ett hotell, så jag kommer att behöva någon liten summa pengar från dig, älskling, jag älskar dig fortfarande och kommer aldrig att svika dig."

Bogdan skickade pengar med Western Union gång på gång. Men ibland undrade han förstås om han inte blev lurad.

Kontaktad av ny kvinna

I slutet av november fick han kontakt på skype med en kvinna. Hon sa sig bo i USA. Hon skrev samma hyfsade svenska som Doris och sa sig heta Hannah Marie Morrison. Också hon skickade bilder på sig själv.

Efter bara någon vecka berättade Hannah Marie Morrisson att hon arbetade för CIA med att övervaka bedrägerier på nätet.

Det var för övrigt samma dag som Doris Anderson skulle vara på danska ambassaden för att söka visum. Doris Andersson hade nämligen fått pengar till visum och flygbiljett för att kunna resa till Göteborg och träffa Bogdan.

Påstod att hon skulle hjälpa honom

Hannah berättade nu att hon arbetade deltid för ett CIA-kontor och att hon från högkvarteret fått kännedom om hur Bogdan blivit lurad av denna Doris Anderson. Doris Anderson finns inte, sa Hannah. Bakom signaturen fanns i stället tre män som tagit bilder från nätet och lurat honom att tro att han chattade med en kvinna.

"Lyssna inte på någon från Ghana. De flesta av dem ... tar pengar från människor som du och jag", skrev Hannah.

"Honung, oroa dig inte. Jag kommer att ha dem arrestera", skrev Hannah också och bad honom att skicka 1 500 euro till bedragarna för att lura dem i en fälla.

Också från danska ambassaden i Accra fick han veta att han blivit lurad.

"Doris Anderson existerer ikke. Alle de dokumenter du har vedhaeftet er fofalskede. Ambassaden anbefaller at du stopper al kontakt, da det er et svindelnummer for at lokke penger ud af dig", var ambassadens klara besked.

Ambassaden gav inte heller Bogdan något hopp om att kunna sätta dit bedragaren. Myndigheterna i Ghana har inte resurser för det, skrev de.

Skickade pengar till "CIA-agenten"

Så Bogdan satte sitt hopp till CIA-agenten Hannah och skickade henne de pengar hon behövde för att få bedragarna arresterade.

Senare skickade Hannah bilder som skulle föreställa de arresterade brottslingarna i handbojor.

Bilderna övertygade Bogdan om att bedragarna nu åkt fast och att han skulle få tillbaks sina pengar. När Hannah begärde mer pengar för att kunna sätta fast ytterligare fyra medlemmar i bedragarligan så ordnade han det.

Några pengar fick han dock aldrig.

I stället för pengar kom ett meddelande från Doris Anderson veckan före jul. Hon skickade vad som såg ut att vara en artikel i en lokaltidning som berättade att en sjuksköterskestudent lurat en svensk medborgare, Bogdan, på 7 800 euro genom att utge sig för att arbeta för CIA.

Doris ville nu ha 3 000 kronor för att kunna anlita en advokat för Bogdans räkning så att han skulle kunna få tillbaka sina pengar.

Polisanmälde till slut

Sammanlagt har Bogdan skickat 213 559 svenska kronor till Doris Anderson, Hannah Marie Morrison och ytterligare några personer som inte existerar.

På torsdagen gick Bogdan till polisen med sina papper och anmälde bedrägeriet. Samma dag fick han ytterligare ett meddelande från Doris Anderson som vill fortsätta att ha kontakt med honom.

Fotnot: Bogdan heter i verkligheten något annat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.