Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Närmre tre ton olja kan ha läckt ut från de 57 oljefat som någon dumpat i Österdalälven. Arkivbild.

Nästan tre ton olja läckt i Dalälven

Närmre tre ton olja kan ha läckt ut i Dalälven, enligt Leksands kommun, som nu bärgat 57 fat.

Leksands kommun har nu plockat upp totalt 57 mer eller mindre sönderrostade fat, med rester av olja, ur Österdalälven vid bron i Insjön, rapporterar P4 Dalarna. Vart och ett av faten rymmer 200 liter.

- Tunnorna har varit i mer eller mindre dåligt skick och runt 20-25 procent har läckt ut i älven. Så det är jättestora mängder, säger Åke Sjöberg, kommunens samhällsutvecklingschef, till radion.

De första tunnorna upptäcktes förra sommaren då frivilliga dykare sökte i vattnet under kommunens älvstädningskampanj. Därefter har ytterligare tunnor hittats.

Leksands kommun är övertygad om att någon har dumpat tunnorna och lämnade i höstas in en anmälan till polisen om miljöbrott. Bedömningen som gjordes då var att tunnorna legat i vattnet mellan 10 och 30 år.

Analyserna av innehållet i tunnorna är inte klara, men av allt att döma rör det sig om någon slags olja och möjligen andra kemikalier, skriver kommunen på sin hemsida. Hur oljan påverkat och skadat miljön är inte känt. Någon direkt påverkan har inte konstaterats.

"Olja är definitivt inget man vill ha i vattnet. Spillolja och hydraulolja är de giftigaste oljorna vi har. Det finns många kemikalier och ämnen i den här oljan som inte kommer att brytas ner, utan finnas i miljön för alltid och givetvis kan det påverka både fisken och växtligheten i älven" säger Åke Sjöberg i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

Dalälven flyter från Leksand och Insjön vidare genom Borlänge och i vattendragen vid Färnebo, Älvkarleby och mynnar därefter ut i Östersjön.