Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nästan säkert rödgrönt

In i det sista kampanjar politikerna. På lördagen kommer både Stefan Löfven och alliansledarna till Göteborg. Ska man tro forskarna är det klart. Men det här kan bli valet då gamla sanningar slår fel.

Allt annat än en rödgrön seger skulle vända upp och ned på allt det forskarna hittills har trott. Även om många väljare väntar med att bestämma sig är det hittills inte så vanligt att man går över blockgränsen. Att så många som drygt 200 000 väljare skulle byta block i valets slutminuter har aldrig hänt förut. Men, som valnestorn Sören Holmberg sa i veckan: nån gång ska vara den första.

Även om det blir en rödgrön seger är dock osäkerheten betydande om hur stark den kommer att bli. MP går signifikant ner i den här mätningen medan Fi och SD går upp. Övriga partiers rörelser är inom felmarginalen mätt mot Sifo-siffror från 8-9/9 som SvD publicerat.

Går man tillbaka till GP:s senaste Sifomätning från perioden 11-14/8 är det dock andra förändringar som blir intressanta. Där syns till exempel Moderaternas tillbakagång. Om dagens Sifosiffra blev valresultat skulle partiet ha förlorat var tredje väljare sedan 2010. Där syns också hur C tar ny mark och nu tangerar sitt valresultat. I mätning efter mätning har Lööfs parti annars legat nära, och ofta under, fyraprocentsspärren.

Även Alliansens andra problemparti, KD, verkar nu stabilisera sig ovanför den magiska gränsen. I den här mätningen skulle Alliansen få 40 procent och de rödgröna partierna 45,7. S och MP är nu mindre än högerblocket medan SD får en vågmästarroll med sina 10,3 procent. Ungefär där har SD legat sedan i december 2012 oavsett utspel, nya avslöjanden om rasistsiska uttalanden från medlemmar eller uteslutningar.

Det är vanskligt att koppla opinionssiffror till specifika händelser under valrörelsen. Om Stefan Löfven hånas för att han står på en pall i en tv-sändning eller Reinfeldt mästrar S-ledaren i en duell ger det inte omedelbart utslag i procentenheter. Ändå kan vi ganska säkert säga att Alliansens gemensamma valmanifest och alla försäkringar om hur förberedda och samspelta alliansledarna är inte tycks få upp siffrorna.

Å andra sidan kan vi återigen konstatera att S inte har någon större anledning till jubel. Stefan Löfven kommer troligen att bli statsminister med rekordlågt stöd för sitt parti. Det gör regeringsfrågan fortsatt intressant och kommer att kräva både kampsportgrepp och silkesvantar framöver.

Utöver de allt tätare opinionsmätningarna har roboten Ada fått en del uppmärksamhet den här veckan. Ada finns på webbplatsen bottenada.se och är en hejare på att beräkna sannolikhet. Bakom Ada finns en statistiker och en journalist. De matar in en mängd data och ut kommer svar på frågor som: Blir de rödgröna större än Alliansen? Ja, nästan säkert, säger Ada. Hon tror också att SD kommer att vara vågmästare. När det gäller en plats för Fi i riksdagen säger Ada däremot att det är väldigt osannolikt att partiet kommer in i riksdagen.

Det finns en del nya drag i den här valrörelsen: sociala medier betyder allt mer för debatten, direktkontakten mellan partiledare och väljare genom chattar är ett nytt inslag och den enorma exponeringen av partiledarna i en oöverskådlig flora av debatter och dueller riktar mycket medieljus på person i stället för politik.

Vad det kan innebära på valdagen återstår att se. Det här kan bli valet där gamla statsvetarsanningar inte längre stämmer.

SIFO: Tre tendenser

MP backar Efter framgångarna i EU-valet har MP:s medvind mojnat betydligt. En del av väljarna går till Fi. Båda dessa partier har sin väljarbas bland unga och högutbildade i storstäderna. En notoriskt otrogen grupp som mycket väl kan byta fot i sista minuten.

Alliansen byter väljare Visserligen krymper gapet mellan blocken något men den tydligaste tendensen den sista tiden är att de väljare som byter parti oftast håller sig inom sitt block och att inget av de stora partierna egentligen går särskilt bra.

SD tredje största parti SD:s opinionssiffror har i stort sett legat runt 10 procent sedan i december 2012. Det har inneburit en hård kamp om tredjeplatsen i svensk politik. I och med MP:s ras säkrar nu SD den platsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.