Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Nästan lika känd som Mona Lisa"

Svensk konst klubbas för miljoner. Men det är en bråkdel av det pris som Edvard Munchs Skriet väntas gå för i natt på auktion i New York.

Inför auktionen natten till torsdagen svensk tid av Munchs mest färggranna version av Skriet spekuleras det om världsrekord i konstpris.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Auktionsrekordet i dag är motsvarande 786 miljoner svenska kronor för Picassos Naken, gröna löv och byst när den såldes 2010.

En Anders och två August är upphovsmän till den svenska konst som sålts på auktion till högsta priserna.

I juni 2010 betalade en svensk samlare drygt 29 miljoner kronor för Anders Zorns akvarell Sommarnöjet. Tavlan målades på Dalarö 1886 och föreställer Zorns hustru hustru Emma och lotsen Carl Gustav Dahlström.

August Strindbergs Underlandet var den dittills dyraste svenska tavlan när den år 1990 såldes på Bukowskis i Stockholm för drygt 22 miljoner kronor. Men Strindbergs dyraste verk Alplandskapet betingade ett pris på drygt 2 miljoner pund när den såldes på Sotheby´s i London för fem år sedan

Flera målningar av Zorn och ytterligare någon av Strindberg har dessutom ropats in till priser som betydligt överstigit 10 miljoner kronor.

Vad är det då, förutom kvalitet, som gör att priserna blir så höga för vissa av dessa och andra konstnärers verk?

- Jag tror det handlar om verk som fungerar som ikoner. För att ta det högaktuella exemplet Skriet så är den nästan lika känd som Mona Lisa, Den är också reproducerad i olika sammanhang i masskulturen under 1900-talet, säger auktionshusets Bukowskis intendent Anna-Karin Pusic.

Men Strindberg var ju i första hand författare. Hur kan hans målningar kosta så mycket?

- I Tyskland talar man om målaren August Strindberg som även var författare. Jag tror att Strindberg kommer att bli ännu dyrare i framtiden. Han har bara gjort 120 målningar. På Bukowskis kan man för övrigt se 28 privata verk av Strindberg inom kort. Strindbergs konst hade en enorm påverkan på andra konstnärer i början av 1900-talet, säger Anna-Karin Pusic.

Målningen Grindslanten är i sig betydligt mer känd än konstnären bakom verket, August Malmström. Grindslanten såldes på auktion år 1990 för 13 miljoner kronor och två år senare igen för 16 miljoner kronor.

Den döende dandyn, målad 1918 av Nils Dardel, köptes av finansmannen Fredrik Roos år 1984 för 3,4 miljoner kronor. Det var på tiden rekordpris för en svensk målning. Fyra år senare sålde Roos samma tavla till en annan finansman, Hans Thulin, för 13 miljoner kronor.

Rekordpriset på auktion i Sverige för en nu levande svensk konstnär innehas av Cecilia Edefalk. Hennes verk Baby ropades 2010 in för 5,9 miljoner kronor. Lena Cronqvists Madonna kostade samma år drygt fem miljoner kronor.

Och Karin Mamma Anderssons Heimat land gick för dryga miljonen dollar för ett par år sedan. Men det var utrikes, på Sotheby´s auktion.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.