Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
- Enklare jobb som ger ett snabbare inträde till arbetsmarknaden, enligt Centers partisekreterare Michael Arthursson.

Nästan hälften tror C:s löneförslag kan fungera

Lägre ingångslön kan innebära att nyanlända lättare kommer i arbete. Det tror 45 procent av 1 000 tillfrågade väljare.

Tror du att en lägre ingångslön kan innebära att nyanlända lättare kommer i arbete eller tror du inte det?

Centerpartiet gav Sifo i uppdrag att ställa frågan till 1 000 väljare.

På onsdagen kom resultatet:

45 procent svarade ja, 36 svarade nej och 19 procent svarade vet inte.

– Debatten har varit väldigt polariserad och det har varit ganska hårda angrepp mot oss. Kritikerna menar att vårt förslag bara skulle gynna en liten grupp indirekt men så tycks inte svenska folket uppfatta det. En majoritet av väljarna, eller ett tvärsnitt av dem, har inte blivit övervägande negativa, tvärtom, säger Michael Arthursson, Centerpartiets partisekreterare.

Tar ni resultatet som intäkt för att hela väljarkåren håller med er?

– Det ger en indikation om att många tycker att vårt förslag skulle vara värt att testa och att den starka motreaktionen inte har ett folkligt stöd. Många tycks i stället anse att det är ett rimligt förslag.

Varför formulerades frågan just så här?

– Syftet med vårt förslag är att nyanlända lättare ska komma i arbete och då är frågan, tror man att det blir så eller tror man inte att det blir så.

Vilka eventuella risker ser ni med ert förslag?

– Det finns risker med allting. Nu kan vi se att vi haft en väldigt stor flyktinginvandring och att en stor grupp som kommer hit saknar högre utbildning. Därför ser vi ett behov, och det har även andra pekat på, av att det finns enklare jobb som ger ett snabbare inträde till arbetsmarknaden.

– I förslaget uppmanar vi arbetsmarknadens parter att komma överens om hur det här skulle kunna se ut. Vi har inte lagt ett detaljerat förslag utan tänker att man kan hitta en modell som gör att man inte får några negativa bieffekter, exempelvis att andra gruppers ingångslöner också sänks.

Kritiken mot förslaget om sänkta ingångslöner har bland annat kommit från LO. Där har man varit mycket kritisk till utspelet där man anser att Centerpartiet signalerar att det vill styra lönebildningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.