Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samma dag som det svenska spaningsplanet tvingades avbryta sitt uppdrag flög ett ryskt SU-27-plan också mycket nära ett amerikanskt plan över Östersjön. Det ryska planet flög så nära det amerikanska att man på bilden kan urskilja piloten.

Närgångna ryssar tvingade svenskt plan vända

Ett ryskt stridsflygplan flög för en vecka sedan mycket nära ett svenskt signalspaningsplan. Nu visar det sig att den ryska piloten flög så nära att svenskarna av säkerhetsskäl tvingades vända, skriver Dagens Nyheter.

Det svenska Gulfstreamplanet hade en påslagen transponder och DN har kunnat följa dess väg från basen Malmen utanför Linköping. Planet flög ut över Östersjön där det lade sig i en rutinmässig så kallad spaningsslinga på internationellt vatten utanför den ryska enklaven Kaliningrad. Plötsligt avbröts spaningsslingan, av allt att döma när det ryska planet kom nära, och Gulfstreamplanet svängde nordväst mot Sverige.

- Av flygsäkerhetsskäl avbröt vi vår flygning och återvände hem till basen, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till tidningen.

Efter incidenten kallades den ryska ambassadören upp till utrikesdepartementet för ett möte med kabinettssekreterare Annika Söder.

- Då påtalade Annika Söder att man måste uppträda korrekt i luftrummet och att man upprätthåller flygsäkerheten, sade Anne Thorngren, presskommunikatör på UD, till TT i torsdags.