Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Av sommarens 56 drunknade var 49 stycken män, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

Nära nio av tio drunknade är män

Totalt 56 personer drunknade i somras. Manliga normer som risktagande och styrka kan ligga bakom att nästan alla är män.

- Det är män. Det är män och det är män och det är äldre män, säger Anders Wernesten, på Svenska Livräddningssällskapet, när han sammanfattar sommarens drunkningar.

I början av augusti hittades en cykel och kläder vid strandkanten på en camping i norra Sverige. Strax senare hittades en 63-årig man i vattnet. Trots upplivningsförsök gick mannens liv inte att rädda. Fler män i 60-årsåldern finns bland de 16 personer som drunknade i augusti. 13 var män och 3 var kvinnor.

Man är stålmannen

Av sommarens totalt 56 drunknade var 49 stycken män.

- Hade män betett sig vid vatten som kvinnor gör så hade vi inte haft mer än 30–40 drunkningar per år, säger Anders Wernesten.

Det handlar ofta om män som överskattar sina simkunskaper, om män som struntar i flytväst och om män som dricker alkohol till havs.

- Man tycker att man är stålmannen, man kan simma och simma långt och behöver ingen flytväst, säger professor emeritus Lars Jalmert.

- Det är en gammal tradition att man som man ska prestera, ha kontroll och konkurrera. Det är en otäck bild, en fatal bild faktiskt, för det är inte en överfrekvens av män bara inom drunkning utan även inom självmord, säger Lars Jalmert.

Svenska Livräddningssällskapet har som delmål att ligga under 100 drunknade på helåret, en siffra som redan har passerats. Anders Wernesten efterlyser en förändring.

- Vi män har väl blivit uppfostrade att vi är stora, starka och klarar allt, och försöker uppfylla den förväntan som vi tror finns på oss. Nu får män lov att vara ödmjuka, det är smart, säger han.

Fler slår larm

Sommarens omkomna (56 stycken) är en minskning jämfört med 2015 (75) och 2014 (82). Men drunkningslarmen har ökat – från 250 sommaren 2014 till 295 i fjol och 365 i år.

- Siffrorna avspeglar sig inte när det gäller antalet omkomna och det visar att det går att rädda liv genom att larma i tid, säger SOS Alarms presschef Helena Söderblom.