När ett barn dödas

ANNONS
|

Under de senaste 35 åren har 258 barn i Sverige dödats av sina föräldrar. 123 av dem var flickor och 134 pojkar. När det gäller förövarna var 48 procent kvinnor och 52 procent män.

Det visar forskningen som docent Hans Temrin och doktorand Johanna Nordlund vid etologiska institutionen i Stockholm bedriver. De har kartlagt alla fall där barn under 16 år dödats av föräldrarna under åren 1965 till 1999.

Oftast handlar det inte om något agg mot barnen som ligger bakom. Problem i förhållandet mellan föräldrarna är däremot en vanlig faktor som finns i bakgrunden.

Forskningen visar att det finns tre tydliga grupper när det gäller orsak och bakgrund till dåden:

ANNONS

1. De som dödar nyfödda barn. Barnen föds i hemmet och dödas i samband med förlossningen.

2. Morden är följden av misshandel. Förövarna har ofta en kriminell bakgrund.

3. Föräldrar som inte klarar av sin livssituation. Ofta tar förövaren livet av sig själv efteråt. Detta är den absolut största gruppen.

- En gemensam nämnare är att de flesta också är psykiskt sjuka, säger Hans Temrin. Det är vanligt med problem som krävt behandling tidigare i livet.

Forskning i Nordamerika, framför allt Kanada, har konstaterat att det där dödas fler styvbarn än biologiska barn av föräldrar.

- Vi startade vår undersökning för att se om detta stämmer in på Sverige. Men det gör det inte, menar Hans Temrin.

Det finns inget givet svar på varför, men han tror sig se en tänkbar förklaring:

- FN-statistik visar att det föds mycket fler oönskade barn där än i Sverige. Tonårsgraviditeter är mycket vanligare, de sociala förutsättningarna blir sämre. I Sverige är det accepterat med aborter på ett helt annat sätt.

Hans Temrin förvånas ofta över reaktionerna när han talar om sin forskning.

- Många tror att det vanliga är att elaka föräldrar slår sina barn - till slut så hårt att de dör. Men det vanliga är att föräldern kanske älskar dem jättemycket men inte vill lämna dem i den här världen. Eller att barnen används som verktyg i en konflikt mellan föräldrarna.

ANNONS

Även här ser han en förklaring på varför.

- Det är misshandelsfallen som ges mest uppmärksamhet. Självmordsfallen hamnar inte i medierna på samma sätt.

Anders Forsman, professor i rättspsykiatri i Göteborg, menar att det finns en oerhört kraftfull spärr mot att döda sitt barn.

- En normalpsykologiskt fungerande förälder dödar inte. Där finns en spärr som fungerar på friska människor.

ANNONS