Nûjen: Skandal om Kaplan suttit kvar

Kaplans avgång var enligt medieprofilen Özz Nûjen nödvändig. Enligt honom försökte Kaplan utnyttja att de flesta svenskar inte känner till Grå vargarna.

ANNONS
|

–Det som är anmärkningsvärt är att varken Miljöpartiet eller Kaplan förstår hur stort det är att han varit på middag medIlhan Senturk. Den kopplingen är besvärande, menar den kurdisk-svenske medieprofilen.

Ilhan Senturk är ordförande för Grå vargarna i Sverige. MenKaplan sa efter avslöjandet att han inte visste vem Senturkvar.

– Som gäst på en tillställning är det svårt att kontrollera alla andra som är närvarande, det måste även organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för. Men såklart har vi ett ansvar och det är tydligt att vi har brustit i rutinerna, svarade Kaplan i ett pressmeddelande som Miljöpartiet publicerade på sin egen hemsida efter avslöjandet.

ANNONS

Men den förklaringen köper inte Nûjen. Han menar att om någon borde veta vem som är vem blandsvensk-turkarna så är det Kaplan.

– Han är väldigt insatt i turkisk politik ochhan träffar många ur det turkiska civilsamhället. Därför är dethögst osannolikt, på gränsen till ren och skär lögn, att han inte skulle veta vem ledaren för Grå vargarna i Sverige är, säger Nûjen till GP.

En del MP-toppar menar attavslöjandet fått för stora proportioner, nu när Kaplan avgår som minister?

– Väldigt många drabbas av islamistiska och antisemitiska grupperingar. Som politiker och miljöpartist ska man vara emotfascistiska grupperingar. Grå vargarna sticker inte under stol med att de är antisemiter, menden nu avgångne bostadsministern säger att de inte är särskilt fascistiska. Det är ingen ursäkt, det är skandal.

Medieprofilen får medhåll avMattias Gardell som är professor i religionshistoria vid Uppsala universitet. Enligt honom har Grå vargarna i flera decennier utmärkt sig som extremistiska.

– Grå vargarna är en fascistisk paramilitär ”ungdomsorganisation” eller ”kampförbund” associerad till ultranationalistiska MHP. Organisationen grundades av turkiska elitmilitärer på 1960-talet och har sedan dess begått mängder med våldsdåd – inklusive mord – på socialister, kommunister, anarkister, kurder, armenier, assyrier, aleviter, intellektuella, fackföreningsaktivister och hbtq-personer, i olika vågor. De är dessutom tydligt antisemitiska, bekräftar Gardell för GP.

ANNONS

Bland de miljöpartistersom försvarat att det var en överdrift att Kaplan fått lämna ministerposten finns flera namnkunniga. Några av dessa ärPeter Eriksson, EU-parlamentariker och tidigare språkrör för MP,Karolina Skog, kommunalråd för MP i Malmö ochHanna Lidström, ett av Grön ungdoms språkrör. Nûjen har trots allt förståelse för deras ställning.

– Det ärganska mänskligt att försvara personer som man jobbatnära och länge med. Då kan ens eget omdöme grumlas och det är förståeligt. Dessutom ska man komma ihåg attväldigt många röstar på honom och dessa väljarevill de behålla så därför tar de inte avstånd.

Dessutom menar medieprofilen att Kaplan utnyttjar att de flesta svenskar inte vet vad Grå vargarna är för slags organisation. Därför menar han att det kan framstå som överdrivet att bostadsministern nu avgår.

– Det är lätt för Kaplanatt tonaner detta samröre. Grå vargarnas extremism och fascism är inte känd för de flesta svenskar. Men som ministermåste duveta vem du är och vad du gör.

Samtidigt understryker Nûjen att det finns krafter som kommer försöka utnyttja avgången i andra syften. I det hänseendet menar han att man måste skilja på sak och person.

– Vi måste akta oss eftersom det finns enislamofobisk våg som vill utnyttja det här. Men detta handlar inte om att Kaplan är muslim. Jag är själv muslim och kurd, men detta handlar om att ta avstånd från all extremism, oavsett vad den gäller.

ANNONS

Fakta: Grå Vargarna

Grå vargarna är en turkisk militant, högerextrem grupp med ursprung som ungdomsorganisation till det ultranationalistiska turkiska partiet MHP.

MHP är representerat i turkiska parlamentet.

Grå Vargarna är ökänt i Turkiet och har anklagats för terrorism och omfattande våldsdåd och mord, framför allt på 1960, -70- och -90-talet.

Under 60- och 70-talet var Grå Vargarna aktiva på gatorna i den period i Turkiet då det pågick ett slags "terrorkrig" mellan högern och vänstern.

Organisationen finns i flera länder och misstänks än i dag för en rad dåd, bland annat misstänks de ligga bakom bombattentatet som dödade 20 människor i Bangkok 2015. Attentatet ska ha varit en hämnd för att landet deporterat ett hundratal uigurer, en turkisktalande minoritet, till Kina.

Källa: TT, Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, Turkietkännaren Ekim Caglar

ANNONS