Närporträtt av Jupiter

Nya, extremt detaljerade närbilder på Jupiter, vår största granne i solsystemet, har tagits från Nasas rymdteleskop Hubble.

ANNONS
|

Bilderna togs 3 april, när Jupiter var som närmast jorden – avståndet var då bara 668 miljoner kilometer – och som mest upplyst av solen.

Gasjättens märkliga atmosfär framstår i knivskarp dager. Dess yta är uppdelad i ett antal parallella bälten i olika färger som är mer eller mindre transparenta beroende på hur mycket frusen ammoniak de innehåller.

De ljusare bältena har högre koncentrationer ammoniak än de mörka. De hålls åtskilda av hårda vindar som strömmar i motsatt riktning på olika breddgrader och kan nå en hastighet på 650 kilometer i timmen.

ANNONS

På bilderna syns också den säregna röda fläcken, en enorm storm som har rasat i Jupiters atmosfär i minst 150 år. Bilderna bekräftar att fläcken – som skulle kunna uppsluka en hel planet av jordens storlek – av okänd orsak minskar i storlek.

Observationerna ingår i ett större forskningsprogram med avsikten att använda Hubble för att kartlägga de yttre planeterna i solsystemet – Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus.

Uranus studerades 2014, och sedan 2015 har man studerat Jupiter och Neptunus. Nästa år vänder man sig mot Saturnus.

TT

Fakta: Jupiter

Jupiter är solsystemets största planet, den femte i ordningen räknat från solen, och den innersta av de yttre jätteplaneterna.

Jupiter har 67 månar. Den lyser med ett gulvitt sken och kan under perioder vara ett av de ljusstarkaste objekten på himlen.

Massan är 318 gånger större än jordens massa. Omloppstiden runt solen är 11,86 år.

Planeten har ingen fast yta utan består i huvudsak av gaser av väte och helium.

Källa: NE

ANNONS