Omkring en tredjedel som ansöker om riskgruppsersättning hos Försäkringskassan omfattas inte av ersättningen. Arkivbild.
Omkring en tredjedel som ansöker om riskgruppsersättning hos Försäkringskassan omfattas inte av ersättningen. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Många ansöker felaktigt om riskgruppsstöd

ANNONS

De som tillhör en riskgrupp och inte kan arbeta på grund av smittorisken har rätt att ansöka om ekonomisk ersättning hos Försäkringskassan, men runt en tredjedel av de som ansöker gör det förgäves, eftersom de inte omfattas av försäkringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är en ny försäkring, och det är en tillfällig försäkring i en exceptionell tid. Det tar tid innan alla förstår och är med på villkoren, säger Ola Kristiansson, som ansvarig för ersättningen på Försäkringskassan, till radion.

Runt 10 000 personer hade ansökt om riskgruppsersättningen i mitten på december, vilket var färre än väntat. Av dem har 60 procent beviljats ersättning.

ANNONS

– Äldre är ju en riskgrupp, men de är inte målgrupp för den här försäkringen, säger Ola Kristiansson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS