Mystisk polisinsats i Norrköping

Under måndagen har flera poliser sett med automatvapen runt om i Norrköping. Polisen menar att de arbetat med ett ofarligt men hemligt ärende.

ANNONS
|

Under dagen harvittnen ifrågasatt varför poliser med automatvapen setts på olika platser i centrala Norrköping. Vid 12-tiden hade även flera polisbilar ställts upp vid baksidan av polishuset. Dessutom stod poliser med vapenoch blockerade ingången.

Men polisen är ytterst förtegna om ärendet. De vill inte säga varför poliserna befinner sig på dessa olika platseroch bevakar.

–När vi vet mer och kan gå ut med mer så kommer vi göra det.Vi vill inte förstöra för folk, säger Tobias Sundströmvid polisens regionledningscentral i Östergötland.

Polisens egen förklaring är att deunder dagen arbetat med ett ärende som har krävt och fortsatt kräver utrustning i form av så kallade förstärkningsvapen. Vidare kan de i nuläget inte berätta mer om själva grunden till insatsen mer än att polisen har bedömt att den kan kräva utrustning i form av förstärkningsvapen.

ANNONS

–Förstärkningsvapnet som vi använder är enHeckler & Koch MP5. Det är en typ av k-pist. Det är barapoliser som är utbildade som får använda det specifika vapnet, säger Sundström.

Polisen menar att k-pistenär en ordinarie del av deras utrustning. Insatsen bedrivs av polisen i Östergötland utan hjälp av andra enheter.De menar att det inte inträffat något grovt brott som har koppling till denna insats.

– Vivill betona att det inte finns någon förhöjd risk för allmänheten. Det finns inga rekommendationer från polisenatt undvika några speciella platser eller att vidta andra åtgärder, menarTobias Sundströmvid polisens regionledningscentral i Östergötland.

ANNONS