Sveriges digitaliseringsstrategi är riskfylld, menar Integritetsskyddsmyndigheten. Arkivbild.
Sveriges digitaliseringsstrategi är riskfylld, menar Integritetsskyddsmyndigheten. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Myndighet: Stärk skydd för digitalt privatliv

ANNONS

Sverige riskerar att bygga in sig i en storskalig insamling och användning av data som inskränker mänskliga rättigheter och som är oetisk och olaglig. Det skriver Lena Lindgren Schelin, generaldirektör för Integritetsskyddsmyndighetens (IMY), på DN Debatt.

Regeringens ambitioner om att Sverige ska vara bäst i världen på digitaliseringen och användandet av AI, för med sig risker, menar hon.

Myndigheten överlämnar på torsdagen den första integritetsrapporten till regeringen om att Sverige behöver en tydligare politik för att skydda människors privatliv.

Bland annat bör det ske genom att fokusera på riskerna med AI, "internet of things" och biometro.

Regeringen borde också satsa på forskning och utveckling av exempelvis molntjänster där skydd för personuppgifter byggs in från början, följa upp hur dataskydd utvecklas inom offentlig förvaltning och öka samarbetet mellan IMY och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), enligt Lindgren Schelin.

ANNONS

Niklas Svahn/TT

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS