Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor polisanmäler en ungdomsorganisation som misstänks ha lurat till sig flera miljoner kronor Arkivbild.

Myndighet polisanmäler ungdomsorganisation

Ungdomsorganisationen International World Youth Organisation misstänks ha lurat till sig flera miljoner kronor i bidrag av staten. Nu polisanmäls organisationen och pengarna krävs tillbaka.

Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som har gjort polisanmälan, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

International World Youth Organisation, som har säte i Göteborg, har fått omkring 15,5 miljoner kronor i bidrag för 30 olika projekt under åren 2014–2018 inom ramen för EU-programmet Erasmus+. Det rör sig till exempel om ungdomsutbyten där en grupp svenska ungdomar reser till ett annat land för att träffa andra ungdomar.

- Vi har gått igenom deltagarlistor för de svenska deltagarna, säger Ellen Gosdoum, avdelningschef vid MUCF, till TT.

Falska namn

Det visade sig då att det rörde sig om falska namn och födelsedatum. Av 340 namn på listorna var nästan alla falska. MUCF kan inte säga om ungdomsutbytena verkligen ägt rum.

- Det vet vi inte i dag, det är den stora frågan. Det lämnar vi till polisen att utreda. Det vi kan konstatera är att de svenska deltagarnas namn inte stämmer överens med födelsenummer. Eftersom det här är genomgående genom alla deras projekt tycker vi att det har räckt för att vi ska göra ett återkrav på alla medel som organisationen har fått utbetalt, säger Ellen Gosdoum.

Ändrade rutiner

Enligt MUCF har organisationen bekräftat att det har rapporterats felaktiga uppgifter, men inte i den omfattningen. För att liknande inte ska kunna hända i framtiden kommer MUCF i fortsättningen att kontrollera deltagarlistor mot de öppna källor som finns och även vid behov mot Skatteverket

TT har talat med en representant för International World Youth Organisation, som säger sig inte känna till återkravet eller polisanmälan.

Representanten säger vidare att det finns felaktigheter i MUCF:s påståenden, men vill inte lämna några kommentarer för tillfället.