Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Majbrasor är varma och härliga att titta på. Men i år är det torrt i gräset. Arkivbild.

Mycket torrt gräs lagom till valborg

Ska det bli en brasa på valborgsmässoafton i år? Förbered då ordentligt. Det är torrt och SMHI varnar för stor fara för gräsbrand i stora delar av landet.

Det skulle bli snö och regn i södra Sverige men lågtrycket tog en annan väg och i stället väntas strålande sol. Härligt för alla som ser framför sig en valborg med majbrasa och vårsång. Men mindre roligt för den som ansvarar för elden. SMHI:s kartor över risken för gräsbrand lyser ilsket, varnande rött. Marken i stora delar av landet är snustorr vid ytan.

- Det är ganska torrt redan och det är ingen direkt nederbörd, och vi ser en del fjolårsgräs som fortfarande ligger kvar och dessutom torra, nordliga vindar. Sammantaget gör det att marken torkar ur rätt fort, säger Jesper Blomster, meteorolog på SMHI.

Brandfaran är stor i de inre delarna av Götaland, i hela Svealand och även i stora områden av Norrland så långt norrut som upp mot Umeå.

Den förhöjda risken kommer av en kombination av att det under en längre tid varken regnat eller snöat mycket. Det betyder att vattnet antingen hunnit sugas längre ner i marken eller dunstat i atmosfären, och att vädret är sådant att luftfuktigheten blir låg. En nordlig vind är exempelvis torrare än en sydlig och ger inte dagg.

- Det ska ju eldas överallt och det är rätt torrt, så man får hoppas att de som arrangerar eldarna har tänkt till och rensat upp ordentligt runt omkring så att det inte är för mycket fjolårsgräs runt om som kan fatta eld, säger Jesper Blomster.