Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

'De här uppdaterade vaccinen kan nog komma efter sommaren', säger svenske vaccinsamordnaren Richard Bergström. Arkivbild.
"De här uppdaterade vaccinen kan nog komma efter sommaren", säger svenske vaccinsamordnaren Richard Bergström. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Mutationsvaccin väntas efter sommaren

Vaccin som biter på muterade varianter av coronaviruset förväntas till hösten i EU.
Tidsplanen förutsätter ett "snabbspår" till godkännande inom unionen.

Frågan rör covidvaccin som redan har godkänts, men som modifieras för att bli särskilt effektiva mot till exempel den brittiska eller brasilianska virusmutationen.

– De här uppdaterade vaccinen kan nog komma efter sommaren, det pratas om godkännande i kvartal tre, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Snabbspår i EU

Modifierade mutationsvaccin får en snabbare godkännandeprocess i EU, meddelade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i fredags.

– Det gäller bara uppdaterade vaccin. Om någon kommer med ett helt nytt vaccin som säger sig vara framtaget för att bekämpa till exempel sydafrikanska virusvarianten så får det absolut inte ett snabbspår, säger Richard Bergström.

Snabbspåret innebär att EMA inte kommer att kräva lika stora studier som vid en utvärdering av ett helt nytt vaccin. I stället för studier baserade på upp till 40 000 försökspersoner ska EMA titta på underlag med endast hundratals deltagare.

– Det är inte rimligt att köra så stora prövningsstudier för uppdaterade vaccin som på helt nya vaccin, men man behöver åtminstone någon studie på människor, säger Richard Bergström.

"Samma produkt"

Vaccinsamordnaren vill understryka att snabbspåret inte innebär att säkerheten på något sätt kompromissas, och gör en jämförelse med säsongsinfluensan.

– När influensavaccinet uppdateras varje år görs inga studier alls, säger han.

TT: Är inte det dåligt i så fall?

– Nej. Det är ju i princip samma produkt. Såhär har man hållit på i flera decennier utan problem.

Erik Nilsson/TT

De tre varianter som nu är i fokus är B.1.1.7 (som först upptäcktes i Storbritannien), B.1.351 (som upptäcktes i Sydafrika) och slutligen P.1 (som påträffades i Brasilien för första gången).

Var och en av dessa varianter bär på ett flertal olika mutationer och vissa mutationer förekommer hos flera varianter, som E484K, som är en mutation som hjälper viruset att undkomma immunförsvaret och som finns hos både B.1.351 och P.1.

"Comirnaty" från Pfizer-Biontech, godkänt den 21 december 2020.

"Covid-19 vaccine Moderna" från Moderna, godkänt den 6 januari 2021.

""COVID-19 Vaccine AstraZeneca" från Astra zeneca, godkänt den 29 januari 2021.

"Ad26.COV2.S" från Janssen, utvärderas sedan den 1 december 2020.

"NVX-CoV2373" från Novavax, utvärderas sedan den 3 februari 2021.

"CVnCoV" från Curevac, utvärderas sedan den 12 februari 2021.

Källa: EMA, Läkemedelsverket