Det kritiserade muslimska studieförbundet Ibn Rushd får inga statsbidrag för de tre kommande åren. Arkivbild
Det kritiserade muslimska studieförbundet Ibn Rushd får inga statsbidrag för de tre kommande åren. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Muslimskt studieförbud förlorar statsbidrag

Det kritiserade muslimska studieförbundet Ibn Rushd får inga statsbidrag de tre kommande åren.
"Ett dråpslag för svenskmuslimsk folkbildning", skriver förbundet.

ANNONS

"Vi bedömer att Ibn Rushd inte har förutsättningar att förvalta och utveckla verksamheten i enlighet med statens syften med bidraget", säger Inger Ashing, Folkbildningsrådets styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Ibn Rushd är det minsta av landets studieförbund med drygt 6 000 medlemmar.

"Svårt driva verksamhet"

"Det ställs stora krav på studieförbunden och det är svårt att driva en verksamhet med hög kvalitet i hela landet om organisationen är för liten", säger Morgan Öberg, enhetschef på Folkbildningsrådet, i en kommentar.

Ibn Rushd har tidigare fått kritik bland annat för att ha länkat till hemsidor med texter om att homosexualitet är förbjudet och att barnaga är tillåtet under vissa omständigheter.

ANNONS

Ibn Rushd skriver i ett pressmeddelande att förbundet blir ytterligare en i raden av de svenskmuslimska organisationer som avfinansieras eller stängs ner.

"Detta beslut är ett dråpslag för svenskmuslimsk folkbildning och för den svenska demokratin", skriver Ibn Rushd i pressmeddelandet.

Tidigare kritiserade

Flera kommuner och regioner har tidigare valt att stoppa stöd till studieförbundet efter en granskning av Folkbildningsrådet i december i fjol. Folkbildningsrådet krävde då att Ibn Rushd skulle återbetala 146 900 kronor i statsbidrag, vilket skedde.

I juni beslutade kulturnämnden i Region Skåne att neka stöd till Ibn Rushd för 2024, med hänvisning till att man länkat till källor med "homofobt, kvinnofientligt och antidemokratiskt innehåll".

Fakta: Ibn Rushd

Ibn Rushd är ett svenskt studieförbund grundat 2001 på initiativ av Islamiska förbundet i Sverige. En stor del av verksamheten bedrivs inom ämnesområdena arabiska språket och religionsstudier, främst islam.

Sedan 2008 har förbundet fått statliga bidrag via Folkbildningsrådet. Under 2022 uppgick bidraget till runt 29 miljoner kronor. 2024 beräknas medlen uppgå till cirka 25 miljoner.

Studieförbundet får också bidrag till sina lokaldistrikt via kommuner och regioner.

ANNONS