Murhaf, 12, har sålt majblommor för 1,9 miljoner

Först ignorerad – nu vill alla köpa en majblomma av tolvåriga Murhaf.
Med en vecka kvar innan försäljningen av årets majblomma stänger har han slagit alla rekord. Murhaf har sålt majblommor för 1,9 miljoner.
– Jag ville köpa ett uppehållstillstånd, men det går ju inte, säger han.

ANNONS
|

I en dryg vecka har tiotusentals barn i Sverige promenerat runt med sina gröna väskor eller delat länken till sina digitala försäljningssidor för att sälja årets majblomma.

En av dem är Murhaf, 12, från Glimåkra i Skåne. Men för hans del började försäljningen dåligt. Han blev ignorerad och många var otrevliga.

– Jag märkte att det var något som inte stämde. Han var nedstämd och berättade ingen vill köpa majblommor av honom, säger asylsamordnaren Leila Orahman som arbetar på en verksamhet som Murhafs mamma ofta besöker.

Leila Orahman ville hjälpa Murhaf och frågade om hon fick dela en bild på sociala medier med en länk till hans digitala försäljningssida. Det fick hon och efter det har försäljningen exploderat.

ANNONS

På tisdagseftermiddagen har Murhaf sålt majblommor för osannolika 1,9 miljoner kronor – det är nytt rekord.

– Försäljningen har gått så bra att sidan har kraschat, säger Leila Orahman.

Hyllas av statsministern

Inlägget som Leila Orahman delade blev snabbt viralt. En del av reaktionerna var rasistiska men mest har Murhaf möts av kärlek efter sin försäljningssuccé. Flera partiledare har hyllat Murhafs framgångar – bland annat statsminister Ulf Kristersson.

– Jag är jätteförvånad över att han la märke till mig. Det känns bra, säger Murhaf.

Tolvåringen har dessutom bjudits in att besöka riksdagen. Om exakt en vecka väntar resan upp till Stockholm.

– Jag har inte varit där innan. Det ska bli spännande.

Ville köpa uppehållstillstånd

Tolvårige Murhaf är född i Sverige men saknar svenskt personnummer. Både han, hans mamma och två syskon har inte ännu inte fått sin asylansökan godkänd. Framtiden i Sverige är oviss för familjen.

Till en början hade Murhaf inga höga tankar om försäljningen – han hoppades att de intjänade pengarna skulle räcka till att gå ut och käka pizza med sina vänner.

Men därefter tickade försäljningen på.

10 procent av alla majblommor som säljs går tillbaka till försäljaren. Det innebär en hel del pengar för Murhaf som dessutom fått över 100 000 kronor i dricks på sin digitala försäljningssida.

ANNONS

– Jag ville köpa ett uppehållstillstånd, men det går ju inte, säger Murhaf.

– Så nu vill jag köpa en ny mobil, kläder och Nikeskor, säger han och understryker att det är vanliga skor han ska köpa – inte fotbollsskor. Den fotbollsintresserade tolvåringen har redan ett par han är nöjd med.

Vad tycker du förresten om majblomman?

– Jag gillar designen. Den här är bättre än de andra som varit tidigare.

När Göteborgs-Posten pratar med Murhaf har han precis slutat skolan och är på väg hem. Han låter glad. I samtalet framkommer att han senare under dagen ska vara med i tv.

– Murhaf är en helt annan person nu. Det är tufft att vara i den positionen han är. Men nu lyser det om honom, säger asylsamordnaren Leila Orahman.

LÄS MER:Majblomman slår miljonrekord: ”Helt otroligt”

LÄS MER:Här är årets majblomma

LÄS MER:Kravet: Gratis frukost i skolan

LÄS MER:Föräldrar tar lån – för att köpa mat och vinterkläder

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS