Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyllar. Benjamin Dousa, ordförande i moderata ungdomsförbundet, tycker att Göteborgsmoderaterna är ett föredöme för partiet som helhet och visar vägen genom att ta fram vision som talar om vad politiken ska leda fram till.

Muf vill gå ännu längre högerut

Moderaterna rör sig högerut med sin nya politik. Bra, men inte tillräckligt, tycker Muf som reserverat sig på 26 punkter inför arbetsstämman. Fri hyressättning och slopade turordningsregler är två av ungdomsförbundets krav.

Benjamin Dousa, ordförande i moderata ungdomsförbundet, säger att politiken som ska spikas på arbetsstämman i Örebro i grund och botten är bra och rätt.
– Om man jämför i dag med 2013, ett år innan valet, så tycker vi att det är mycket mer offensiva förslag och våghalsiga idéer nu. Men vi vill gå ännu längre.
Ett exempel är synen på lagen om anställningsskydd, las. Där vill partiledningen väga in kompetens i turordningen, se över skadeståndsnivåer och konflikträtten.
– Det kommer att göra skillnad, men vi vill ta bort turordningsreglerna helt – för de håller unga och utrikesfödda utanför arbetsmarknaden. Om vi ska bli ett parti för klassresenärer måste vi ta bort de murarna, säger Benjamin Dousa.

LÄS ÄVEN: Magnusson tar strid för tåg till Borås

Arbetslinjen en röd tråd

Att alla ska jobba och göra rätt för sig löper som en röd tråd genom förslagen till stämman. Sedan tidigare är det känt att partiledningen vill se ett bidragstak, så att ingen ska kunna få ut mer än 75 procent av en tänkt lägstalön i samlade bidrag. I praktiken skulle det innebära ingen ska få mer än 14 000 kronor i bidrag under en månad.
Det är för mycket, enligt Muf, som i stället vill lägga taket på 60 procent – knappa 11 000 kronor.
– Det handlar om att ha starka drivkrafter att röra sig från bidrag till arbete, och då är 75 procent för mycket. Det finns för många områden – till exempel i Göteborg – där över hälften inte arbetar, och det bidrar till segregation, kriminalitet, en känsla av hopplöshet.
Många vill inget hellre än att arbeta, men får inga jobb. Hur kommer lägre bidrag att hjälpa dem?
– I dag kan det vara så att man går back på att börja jobba. Vi tror på att Sverige ska vara ett öppet land – så länge man gör rätt för sig och kommer hit och jobbar. När man kommer hit ska man jobba hit så fort som möjligt.
Men räcker det verkligen med ökad drivkraft för att folk ska hitta jobb?
– Nej, vi behöver en palett av åtgärder. Vi behöver mer av det som i media kallas enkla jobb. Hur hårda man än är i bidragsdelen – med hembesök och krav på motprestation – om inte den typen av jobb finns, så kommer de inte komma i arbete. Här föreslår vi inträdesjobb, med lägre ingångslöner och en stärkt yrkeshögskola. Vi behöver också bygga ut snabbspår.

Efterlyser utbildningspolitik

Muf är också kritiskt till partiets utbildningspolitik, och vill se en helt ny läroplan, en lärarutbildning som ställer högre krav på studenterna och ett tydligare kunskapsfokus. Benjamin Dousa tycker att Göteborgsmoderaterna, som bland annat förespråkar betyg från första klass, är rätt ute – och han tycker också att Moderaterna här i staden visar vägen genom att ta fram vision som talar om vad politiken ska leda fram till.
– Göteborg har på ett snyggt sätt gjort det partiet saknar, skapat en större vision och knutit ihop säcken. Det är inte bara en massa förslag åt alla håll, utan man har en berättelse om vad man vill med Göteborg. Det hoppas jag att vi kan göra i hela Sverige, så att folk kan se vart samhället skulle ta vägen om vid fick köra i 20 år.

Varför är det viktigt?

– Rätt få har koll på vartenda sakpolitiskt ställningstagande som alla partier i riksdagen har. Då måste man kunna peka ut en riktning, en känsla av vart man är på väg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.