Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas ungdomsförbund, här förbundsordförande Matilda Ekeblad med segerpokalen, vinner Dagens Medias DJ Battle på Kallis i Visby under Almedalsveckan. Bild: Marko Saavala
Moderaternas ungdomsförbund, här förbundsordförande Matilda Ekeblad med segerpokalen, vinner Dagens Medias DJ Battle på Kallis i Visby under Almedalsveckan. Bild: Marko Saavala

MUF och CUF DJ-battlade timmar efter mordet i Visby

Ett mord var inte tillräckligt för att det moderata ungdomsförbundet och Centerpartiets ungdomsförbund skulle ställa in sin medverkan i den årliga DJ-duellen på Kallis i Visby på onsdagskvällen. Ett beslut som möttes av hård kritik.

Bara timmar efter mordet på Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, SKR, var det feststämning bara ett par hundra meter från mordplatsen på Donners plats.

– Klubbmusiken dunkade högt medan polisen meddelade dödsbeskedet vid 20-tiden, säger en person som var på plats i Almedalen.

”Respektlöst”

Partiernas ungdomsförbunds deltagande i det festliga evenemanget på Kallis möttes omgående av hård kritik. ”Respektlöst” och ”obegripligt” är återkommande ord som används på Twitter om ungdomsförbundens deltagande.

Martin Klepke, ledarskribent på Arbetet twittrar:

”Att DJ Battle genomförs efter det mord som skedde några hundra meter bort är respektlöst och i sanning obegripligt.”

Och Per Lenberg, ledarskribent på Sydsvenskan, har twittrat:

”Är rätt äcklad av att höra musiken och vrålandet från DJ Battle några timmar efter att en kvinna mördats ett hundratal meter ifrån. Visby borde vara en tyst stad ikväll. Hoppas de som går dit har kul och är stolta över sig själva.”

Generalsekreteraren: Våra tankar går till anhöriga

Linnea Andersson, CUF:s generalsekreterare, lämnar följande skriftliga kommentar till GP som svar på kritiken:

”Vi beklagar verkligen det hemska dåd där en människa miste livet mitt under Almedalsveckan. Vi valde att delta i DJ Battle eftersom att varken polis, Almedalsveckans arrangörer eller evenemangets arrangör såg att det fanns anledning att ställa in. När polis hade kunnat säkerställa att läget var säkert igen så fortsatte seminarier, tal och andra evenemang, vilket är något som är oerhört viktigt eftersom att vi aldrig får låta de som använder våld och sprider hat vinna. Våra tankar går till Ing-Maries nära och kära.”

Från DJ-motståndarna, tillika vinnarna av duellen, MUF, kommer följande svar från generalsekreterare Fredrik Hultman:

”Arrangören gjorde bedömningen att evenemanget skulle genomföras. Både polisen och Almedalsveckans arrangör sa att allt skulle fortgå som vanligt under gårdagens presskonferens. Mot den bakgrunden valde vi att delta. Självklart ställer vi oss ödmjuka till att folk reagerade. Knivmordet igår är en tragedi. Våra tankar går till offrets anhöriga.”

LÄS OCKSÅ: Ing-Marie Wieselgren knivdödades i Almedalen

LÄS OCKSÅ: Sorg och bestörtning efter dådet i Visby

LÄS OCKSÅ: Åklagare om mordet i Visby: ”Riktat mot psykiatrin”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.