Douglas Thor, ordförande i MUF, på Sverigemötet i Karlstad.
Douglas Thor, ordförande i MUF, på Sverigemötet i Karlstad. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Muf-kravet: Sparka Sis generaldirektör

Efter rymningarna från Sis-hemmet Nereby utanför Göteborg kräver Muf:s ordförande Dogulas Thor att generaldirektören Elisabet Åbjörnsson Hollmark får sparken.
Men regeringen meddelar nu att Sis-chefen sitter säkert.
– Regeringen har förtroende för Sis generaldirektör, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

ANNONS
|

Kritiken har haglat mot Statens institutionsstyrelse sedan det rapporterats att om en rad allvarliga missförhållanden på landets ungdomshem under de senaste åren.

Enligt en rapport framtagen av barnrättsorganisationer har det förekommit 209 händelser, anmälningar eller klagomål om ofredande och sexuella kränkningar på 20 av 21 ungdomshem mellan åren 2019–2022.

Nu kräver Moderata Ungdomsförbundet (Muf) att Sis generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark sparkas.

– Det krävs en annan ledning för Sis och då är det generaldirektören som behöver gå. Där kan man antingen utvärdera om hon inte ska få förnyat förtroende eller om det finns anledning att köpa ut henne redan nu, säger Douglas Thor, ordförande Muf.

ANNONS
Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse (Sis).
Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse (Sis). Bild: Fredrik Sandberg/TT

”SD finns knappt med i tanken”

Regeringen har nyligen lämnat besked om att flera tunga generaldirektörer kommer att bytas ut, bland annat Migrationsverkets Mikael Ribbenvik samt Skolverkets Peter Fredriksson. Bägge beskeden har kommit från regeringen efter att Sverigedemokraterna riktat offentliga krav på att generaldirektörerna ska bytas ut. Om det finns ett samband är mera oklart.

Nyligen kunde Aftonbladet berätta att ledande sverigedemokrater diskuterar Elisabet Åbjörnsson Hollmarks framtid. Hennes förordnande löper dock först ut 2025.

– Hon har suttit några år och man bör nog se över det, sa Linda Linberg, gruppledare för Sverigedemokraterna, till Aftonbladet.

Enligt Douglas Thor har dock SD:s besked inget att göra med att Muf nu går ut skarpt och kräver att hon får sparken.

– Nej, det är den enda rimliga slutsatsen att dra. SD påverkar inte min bedömning, säger han.

Muf kräver också att regeringen snarast könsseparerar de statliga ungdomshemmen. Om det inte är möjligt vill Muf att man tittar på om det är möjligt att placera killarna i fängelser.

Kan inte vänta på ungdomsfängelser

Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att det ska införas så kallade ungdomsfängelser i Sverige, men enligt Douglas Thor har man inte råd att vänta på att dessa finns på plats.

Råder det platsbrist på fängelserna menar Douglas Thor att man får lösa dubbelsängar i cellerna.

ANNONS

Finns det inte risker med att placera barn och ungdomar på fängelser med grovt kriminella? Att deras problem riskerar att förvärras?

– Det finns risker med det. Men man väljer mellan pest och kolera. Alternativet är att de här unga tjejerna blir utsatta för de här killarna och det är så mycket värre.

På måndagen rymde två pojkar från Sis-hemmet Nereby utanför Göteborg. Bägge kopplas till två separata skottlossningar i Stockholm. Enligt Douglas Thor förstärker detta bara hans åsikt om att Sis inte är rätt plats för grovt kriminella killar.

– Högst ansvarig för verksamheten är generaldirektören. Att ha rätt generaldirektör är politikens ansvar, säger han.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall har förtroende för SiS generaldirektör.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall har förtroende för SiS generaldirektör. Bild: Andreas Olsson

Avgångskravet från Muf får dock kalla handen från regeringen. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) kommenterar utspelet:

– Regeringen har förtroende för Sis generaldirektör säger hon

Gällande kraven om könsseparering på ungdomshemmen lämnar hon den bedömningen till till Sis.

– Professionen får avgöra vilka differentierade åtgärder som behöver komma på plats för att säkra trygghet och säkerhet, säger hon.

Camilla Waltersson Grönvall uppger att hon tillkallat sig Elisabet Åbjörnsson Hollmark för att bli informerad under onsdagen.

– Säkerheten på Sis-hemmen måste öka. I dag kan de intagna i praktiken hålla kontakt med omvärlden och planera rymningar. Det är oacceptabelt. Regeringen tidigarelägger därför en utredning om att begränsa intagnas tillgång till mobiler och datorer.

ANNONS

Förslagen från utredningen väntas presenteras innan sommaren.

LÄS MER:Två pojkar i rymning: "Hån mot brottsoffret"

LÄS MER:Ribbenvik: "Hade gärna velat vara kvar"

LÄS MER:Skolverkets chef byts ut

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS