Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det finns vissa produkter som har en viss åtgång där man nu kan se att det finns leveransstörningar som kan skapa en viss oro för framtiden", säger Maria Bergstrand, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om hur coronakrisen kan påverka dricksvattenförsörjningen i Sverige. Bild: Henrik Montgomery/TT

MSB varnar: Dricksvattnet kan komma att påverkas

Coronakrisen kan störa Sveriges försörjning av mat och dricksvatten. Det larmar nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för. De utesluter inte att det kan bli aktuellt med ransoneringar.
– Vi kanske kan hamna i en sådan situation, säger enhetschef Maria Bergstrand.

Under måndagen berättade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om att de ser risker för hur coronakrisen kan påverka både livsmedels- och dricksvattenförsörjningen i landet.

Maria Bergstrand, enhetschef på MSB, säger att det bland annat kan bli brist på beredningskemikalier som används för vattenrening på grund av leveransproblem.

– Tillgången varierar. Olika kommuner arbetar på olika sätt med de här frågorna beroende på vad man har för förutsättningar. Det är jättesvårt att få en exakt bild av det. Men det finns vissa produkter som har en viss åtgång där man nu kan se att det finns leveransstörningar som kan skapa en viss oro för framtiden.

LÄS MER: Tegnell om smittspridningen i Göteborg: "Förstår oss inte riktigt på det"

Hon påpekar dock att det inte är säkert vad det kan få för konsekvenser och att de flesta dricksvatten- och avloppsanläggningar har tydliga reservplaner.

Skulle det kunna bli aktuellt med någon typ av vattenransonering?

– Vi kanske kan hamna i en sådan situation. Än så länge hanteras de här frågorna av de aktörer som är ansvariga – dricksvatten är en kommunal fråga. Men om vi ser att det blir en större fråga som behöver hanteras på nationell nivå så kommer vi såklart plocka upp den dit.

När kan det tänkas bli?

– Vi följer det här varje vecka så vi får se hur utvecklingen går.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Utländsk arbetskraft till jordbruket hindras

Maria Bergstrand säger att påverkan på både vatten och livsmedel än så länge är måttlig, men att det samtidigt är väldigt svårt att göra prognoser om framtiden då det både beror på hur situationen i Sverige och omvärlden utvecklas.

– Det känns väldigt långt tills att vi skulle kunna hamna i någon typ av ransoneringssituation. Men det är någonting som man förstås alltid får ha med i tänkandet inför det här.

MSB ser också risker med att jordbruksproduktionen inte får tag på tillräckligt med personal. Något som främst kan påverka försörjningen av frukt och grönsaker.

– I vanliga fall är det en ganska stor del av jordbruksnäringen som, framförallt under sommaren, får personal från andra länder som kommer hit och jobbar. De kommer inte att kunna komma i år. Då blir det ett ganska skört system.

Vad kan man göra för att lösa det?

– Skicka ut alla gymnasieungdomar som har suttit stilla och hemma nu för att jobba i jordbruket kanske?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.