Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det råder totalt grillförbud i flera delar av landet, det gäller även i privata trädgårdar. Arkivbild.

MSB:s uppmaning: Respektera eldningsförbuden

På måndagen står det klart att det råder totalt grillförbud på flera håll i landet. Kalmar var först ut med förbudet, som sedan börjat gälla även på flera andra platser runtom i Sverige. Samtidigt har Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) skickat ut en uppmaning till allmänheten om att respektera eldningsförbudet.

Sedan klockan 12 på måndagen råder det totalt grillförbud i Kalmar län, även i trädgården. Magnus Lindahl, räddningschef i Nybro, har trots många år i yrket inte varit med om att fatta något liknande beslut tidigare.

- Aldrig någonsin. Och då har jag ändå varit i det här yrket sedan 1982. Men å andra sidan har jag inte heller upplevt ett extremväder av den här typen tidigare, säger han till TT.

Magnus Lindahl säger att beslutet kanske retar vissa grillsugna semesterfirare, men i grunden tror han att de flesta trots allt har förståelse för varför man inte längre får grilla. För brandcheferna i Kalmar län handlar förbudet om att försöka göra det bästa av en svår situation.

- Hela Sverige och svenska staten rullar upp med resurser. I ett sådant läge måste vi kommuner förstås också dra vårt strå till stacken, säger Magnus Lindahl.

Gäller flera områden

Totalt grillförbud gäller nu även både på Gotland och i Skåne län. Förbuden kommer samma dag som MSB väljer att gå ut och förtydliga att det råder eldningsförbud i Sverige genom ett meddelande till allmänheten.

"Brandrisken når under veckan extrema nivåer. Fyra kritiska skogsbränder pågår och risken för fler är mycket hög, särskilt i södra delen av landet och i Mälardalen. Skogsbränder måste i det här läget bekämpas tidigt. En liten gnista kan snabbt sprida sig och få allvarliga konsekvenser", står det bland annat i meddelandet från MSB.

400 larm

Eldningsförbudet som råder på många håll i landet verkar inte respekteras av alla. Mellan 19 och 21 juli tog Stockholmspolisen emot omkring 400 larm rörande potentiella brott mot eldningsförbudet. En stor del av larmen gällde personer som grillade på olika håll runtom i länet.

- Grillar man utanför den egna tomten så är det olagligt, säger Lars Byström, talesperson vid polisen, till TT.

Den extrema torkan och eldningsförbuden har även fått Svensk handel att uppmana sina medlemsföretag att inte tillhandahålla engångsgrillar, som anses vara mycket brandfarliga, i de områden där man inte får elda.