Sverige kan bli norra Europas centrum för bekämpning av skogsbränder. MSB har just fått klart för tio helikoptrar till Sveriges nya beredskap för bekämpning av skogsbränder. Arkivbild från skogsbranden i Bräcke i fjol.
Sverige kan bli norra Europas centrum för bekämpning av skogsbränder. MSB har just fått klart för tio helikoptrar till Sveriges nya beredskap för bekämpning av skogsbränder. Arkivbild från skogsbranden i Bräcke i fjol.

MSB rustar för att bekämpa bränder

Sverige kan bli norra Europas centrum för bekämpning av skogsbränder. Åtminstone om Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får som den vill

ANNONS
|

Sverige träffar under slutet av veckan representanter för de nordiska och baltiska länderna för att diskutera hur beredskapen för skogsbränder ska stärkas inför sommaren. Bland annat diskuteras ett utökat samarbete mellan länderna och om EU:s nya förmåga för att bekämpa skogsbränder.

MSB kritiserades i en statlig utredning för bristande förmåga att ta emot utländska resurser under bränderna förra sommaren. Enligt Eliasson är mötet nu är en del i att förbättra samarbetet, och MSB vill nu bli ett centrum för skogsbrandsflyg i norra Europa.

- Vi tycker att geografin gör det bra att lägga en del av EU:s skogsbrandflyg i Sverige, säger Eliasson.

ANNONS

Nya helikoptrar

MSB har just fått klart för tio helikoptrar till Sveriges nya beredskap för bekämpning av skogsbränder. Myndigheten vill att en del av helikoptrarna ska vara en del av EU:s räddningstjänstsystem för flyg – de kommer då att kunna användas både nationellt och vid behov i grannländerna.

Nästa år hoppas MSB kunna utöka flottan med små flygplan som ska kunna vattenbomba.

- Det handlar inte bara om några få flygplan, det måste vara ett antal för att vara ett mervärde. Speciellt om man ska vara med i EU:s system och kunna dela på resurserna, säger Dan Eliasson.

Stora flygplan

Fram till 2025 hoppas Dan Eliasson att MSB ska kunna utöka med tunga, "skopande" plan stationerade i Sverige.

- Är vi en del av EU:s stöd så blir det billigare eftersom det finansieras från EU, i stället för att vi skulle göra allting själv, säger Dan Eliasson.

ANNONS

Den nationella resursen kommer i första hand göra det snabbare att nå ut med bekämpning från luften vid en skogsbrand.

- Vi har tidigare fått vända oss till EU för resurser, och det tar några dygn innan de kan vara på plats. Och några dygn gör att en skogsbrand kan sprida sig mycket, säger Dan Eliasson.

TT

Fakta: Skogsbränderna 2018

I juli drabbades bland annat Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län av omfattande och svårsläckta skogsbränder. Flera byar fick utrymmas av säkerhetsskäl. Sverige fick hjälp av internationella resurser i form av brandflyg, helikoptrar och markpersonal från flera länder.

Totalt förekom enligt Skogsstyrelsen 300 skogsbränder som var större än 0,5 hektar. 21000 hektar skogsmark drabbades (varav 85 procent i Dalarnas, Gävleborgs och Jämtlands län).

Skogsstyrelsen uppskattade i somras att skog värd över 900 miljoner kronor förstörts.

De fyra största bränderna enligt Skogsstyrelsen:

Kårböle i Hälsingland: cirka 9000 hektar (varav 8400 hektar skogsmark)

Lillåsen-Fågelsjö i Härjedalen. 3900 hektar (3500)

Trängslet i Dalarna: 3500 hektar (2500)

Stor-Brättan i Härjedalen: 950 hektar (850).

Fotnot: 1 hektar är 10000 kvadratmeter eller 100x100 meter, lite större än en stor fotbollsplan.

ANNONS