MSB informerad om fejkad FK-intervju

ANNONS
|

En intervju med Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler som är helt påhittad sprids i Ryssland, kunde TT avslöja på måndagen. Detta tillsammans med siffror som påstår att psykisk sjukdom sköljer över Sverige, uppgifter som är tagna ur luften.

Begler uppges vara allt annat än glad över tilltaget, som sprids av en sajt kallad "Östersjöns röst" och har citerats av andra större medier.

Klassiskt tillvägagångssätt

- Vi känner till händelsen och har haft kontakt med Försäkringskassan om den. Sedan ska man inte dra för stora växlar för målgruppen för detta är sannolikt inte en publik i Sverige. Försäkringskassan har hanterat detta själv, säger Dominik Swiecicki, senioranalytiker på MSB.

ANNONS

Han säger att tillvägagångssättet med ett så kallat "referensankare" är klassiskt.

- Man kastar ut något i mindre medier som andra större medier kan referera till utan att behöva ta ansvar för det.

MSB har ännu inte analyserat vilka ryska medier som plockat upp artikeln men anser ändå att den fått viss spridning.

- Det har varit en hel del spridning i Ryssland, säger Dominik Swiecicki.

Sverige "ett slagträ"

Om fler myndigheter blir utsatta och en motverkande informationskampanj skulle behöva samordnas kan det bli aktuellt för MSB att träda in. I nuläget anser MSB att information om psykisk ohälsa finns i så stor omfattning på Försäkringskassans hemsida att desinformationen i Ryssland inte behöver motverkas mer.

- Det är en händelse med tydlig svensk koppling. Jag tror att Sverige utnyttjas mer som ett slagträ i en inrikespolitisk rysk debatt, där vi känner igen narrativet att västerländsk demokrati är ett dåligt alternativ.

ANNONS

- Vi kommer att titta närmare på det här och fortsätta kontakten med Försäkringskassan, för vi vill gärna samla in den här typen av exempel för att dra lärdomar som vi kan sprida vidare, säger Dominik Swiecicki.

TT

ANNONS