Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

MSB: Främmande makt sprider falsk information om vaccin

Krafter som vill skapa splittring i Sverige utnyttjar människors oro kring vaccin mot covid-19.
Nu utbildas personal hos kommuner och myndigheter i att hantera desinformation som sprids från andra länder.
– Sverige har under lång tid utsatts för påverkan från främmande makt. Det är mycket allvarligt, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), socialutskottets ordförande.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som varnar för att det nu pågår en negativ påverkanskampanj mot Sverige kring vaccineringen och de vacciner som används mot covid-19.

Mikael Tofvesson, enhetschef på MSB, som varnar för att främmande makt nu sprider desinformation om vaccineringen i Sverige. Bild: Erik Simander/TT
Mikael Tofvesson, enhetschef på MSB, som varnar för att främmande makt nu sprider desinformation om vaccineringen i Sverige. Bild: Erik Simander/TT

Enligt enhetschefen Mikael Tofvesson, expert på frågorna hos MSB, utnyttjar främmande makt sårbarheter i det svenska samhället för egen vinning.

– Man försöker haka på där det finns en möjlighet att förstärka felaktigheter och lyfta dem, om det ligger i deras eget intresse, säger han.

Vilket eller vilka länder som ligger bakom vill han dock inte säga. Tidigare har dock Ryssland pekats ut som ett land som sprider negativa bilder i frågor som kopplas till kampen mot coronaviruset.

Spär på vaccinoro

Det handlar till exempel om att spä på människors oro för att vaccinerna mot covid-19 har tagits fram på kort tid och om biverkningar som kanske kan kopplats till dem, till exempel i fråga om Astra Zenecas vaccin som stoppats av flera länder.

LÄS MER: WHO: Fortsätt vaccinera med Astravaccin

Och de negativa budskapen sprids genom statskontrollerade kanaler, i sociala medier och lyfts fram i diplomatiska kontakter.

I ett pressmeddelande varnar MSB för riskerna med desinformationen:

”Vilseledande information kan påverka allmänhetens inställning till att vaccinera sig och därmed hota liv och hälsa”.

Tydlighet viktigt

Acko Ankarberg Johansson (KD) tycker att regeringen och myndigheterna måste vara transparenta och tydliga i sina vaccinbudskap. Bild: Henrik Montgomery/TT
Acko Ankarberg Johansson (KD) tycker att regeringen och myndigheterna måste vara transparenta och tydliga i sina vaccinbudskap. Bild: Henrik Montgomery/TT

För att motverka falska budskap är det avgörande att den information som går ut till medborgarna från det offentliga är tydlig. Det menar Acko Ankarberg Johansson (KD), som är ordförande i riksdagens socialutskott som hanterar många frågor som rör pandemin.

– Vi har krävt en bättre kommunikation från staten avseende testning, smittspårning och nu senast kring vaccinationer. Regeringen och myndigheterna behöver bli mer transparenta och öka kommunikationen för att vi ska klara den påverkan som främmande makt vill ha på Sverige, säger hon.

Även Karin Rågsjö, socialpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, tycker att det är väldigt viktigt med tydlighet när många är oroliga.

– Det här handlar om liv och död och då måste staten ha en väldigt bra information om vaccinet. Att det är jätteviktigt att vi alla vaccinerar oss, annars kommer det här viruset bara snurra runt.

Riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V): Det här handlar om liv och död och då måste staten ha en väldigt bra information om vaccinet. Bild: Henrik Montgomery/TT
Riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V): Det här handlar om liv och död och då måste staten ha en väldigt bra information om vaccinet. Bild: Henrik Montgomery/TT

LÄS MER: Västra Götaland vill vänta med andra vaccindosen – får stöd av forskaren

400 har utbildats

Och Mikael Tofvesson håller med.

– Desinformation fungerar bara där ett samhälle är sårbart. Har man fått rätt information först så är det verkningslöst.

Hittills har MSB utbildat cirka 400 personer som jobbar i kommuner, regioner och länsstyrelser om att bemöta ryktesspridning och felaktig information.

Damberg: Avgörande att det bemöts

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är ansvarig för frågorna i regeringen. Han deltog under torsdagen i en av de utbildningar som nu sker.

Damberg menar att regeringen tar desinformationen på mycket stort allvar, eftersom man vill att så många som möjligt ska vaccinera sig för att spridningen av coronaviruset ska minska och livet kunna återgå mer till det normala.

– När det sprids rykten eller felaktig information är det avgörande att det bemöts av myndigheter och de som kan detta, med fakta och relevanta argument, man ska ta oro på allvar men bemöta felaktigheter och visa hur det ligger till, det ökar tilliten i samhället, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.