Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När MS-sjuke Jimmy Norfelt vaccinerade sig mot covid-19 fick han veta att han inte var välkommen tillbaka till sin praktikplats. Bild: Privat
När MS-sjuke Jimmy Norfelt vaccinerade sig mot covid-19 fick han veta att han inte var välkommen tillbaka till sin praktikplats. Bild: Privat

MS-sjuke Jimmy vaccinerade sig mot covid-19 – tvingades sluta på praktikplatsen

Jimmy Norfelt hade varit utbränd, och började arbetsträna på en motorfirma. Men en dag var han plötsligt inte välkommen till jobbet. Orsaken? Jimmy, sjuk i MS med nedsatt immunförsvar, hade vaccinerat sig mot covid-19.
– Jag blev väldigt ställd, ledsen och förbryllad. Hade jag gjort fel? Jag började ifrågasätta mig själv, säger Jimmy Norfelt, 30.

I våras började praktiken på företaget. Det var en verkstad i södra Norrland. Knappt tre år tidigare hade Jimmy Norfelt gått in i väggen och blivit sjukskriven. Nu skulle han komma tillbaka till arbetslivet. Och till en början gick allt över förväntan för Jimmy, vars berättelse först uppmärksammades i tidningen Kollega.

– Jag trivdes jättebra. Allt gick bra, det var kul, och alla var nöjda som jag förstod det. Jag fick serva gräsklippare och vara en hjälpande hand i garaget, berättar han.

Kände till chefens vaccinmotstånd

Han kände till att chefen och ytterligare en anställd var negativt inställda till vaccinering mot covid-19. Det utgjorde dock inget problem vid den tidpunkten.

– Det har de rätt att vara. Man får tycka vad man vill. Men det var inte tal om att sluta om man vaccinerade sig. Jag förvarnade snarare om att jag nog skulle ta vaccinet, på grund av min sjukdom, och att jag bor i samma fastighet som min 70-åriga pappa, säger Jimmy Norfelt.

”Du får söka arbetsträning hos någon annan nu tyvärr”

En eftermiddag dök möjligheten upp. Då hörde en sjuksköterska av sig och meddelade att han flyttats fram i prioriteringslistan på grund av sin MS-diagnos. Dagen därpå var han välkommen in för att få sin första dos. På förmiddagen ringde Jimmy Norfelt sin chef.

– Det gick så fort. Jag fick inget svar när jag ringde, så jag skrev i ett sms att jag skulle till sköterskan och få vaccin. Då svarade han att om jag vaccinerade mig så fick jag leta efter en ny arbetsträningsplats.

Jimmy Norfelt fortsatte ringa, utan att få svar. Senare på dagen fick han ytterligare ett sms som bland annat innehöll orden:

”Blir väldigt ledsen för din skull hoppas du verkligen inte blir sjuk i framtiden av detta… du får söka arbetsträning hos någon annan nu tyvärr …”.

Irriterad över händelsen – men nöjd med nya praktikplatsen

Sedan Jimmy fick sms:et om att han inte var välkommen tillbaka, har han inte haft någon kontakt med den förre arbetsgivaren. Nu har han dessutom hittat en ny praktikplats, där han bland annat jobbar med att kapa ved.

– Jag trivs tio gånger bättre nu. Arbetsgivarna tar till sig att jag har en sjukdom, det är som natt och dag. Så det är blandade känslor. Jag är irriterad på vad chefen gjorde men samtidigt glad för vad det ledde till. Jag försöker tänka positivt.

Nu ska incidenten på motorföretaget tas upp i rätten. Det är fackförbundet Unionen som stämt företaget för diskriminering, då man menar att Jimmys MS-diagnos i sig utgör en funktionsnedsättning.

Fotnot: GP söker företaget där Jimmy Norfelt arbetstränade tidigare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.