Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MP vill skärpa lagen om våldtäkt

Ett nej ska vara ett nej. Miljöpartiets Gunvor G Ericson kräver ytterligare skärpning av lagen om våldtäkt.

- Jag blir så upprörd och arg att vi inte i Sverige har en regel kring samtycke, något regeringen sagt nej till. Nu vill jag väcka frågan igen som vi diskuterat sen 2005, säger Gunvor G Ericson (MP), till gp.se

Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson och gruppledare Gunvor G Ericson kräver en lagändring. Detta efter den uppmärksammade hovrättsdomen i fredags där sex pojkar friades från grov våldtäkt, trots att den 15-åriga flickan upprepade gånger sagt nej till sex.

Gunvor Ericson tycker att det efter domen står klart att lagstiftningen måste skärpas så att ett nej ska var ett nej.

Hon menar att det trots en lagändring så sent som i somras finns tydliga brister i lagen om våldtäkt.

Denna vecka ska hon presentera en motion till riksdagen. Där föreslår hon att en sexuell handling mot en annan person utan dennes samtycke ska kriminaliseras. Då blir det upp till rätten att bevisa om det fanns samtycke eller inte, menar hon.

Gunvor G Ericson är också öppen för en ändring av rubriceringen våldtäkt till enbart sexuellt övergrepp.

- Den som blir utsatt får sin personliga integritet svårt kränkt och det sätter ofta mycket djupa spår. Det finns en gammaldags syn att det måste vara våld. Ett nej ska räcka.

Det var den 2 mars i år som den 15-åriga flickan mötte de sex pojkarna på en fest i Stockholmstrakten. De låste in flickan i ett rum och hade sex med henne. I fredags friades i Svea hovrätt tonårspojkarna från anklagelserna om grov våldtäkt.

I sin dom skriver hovrätten att 15-åriga flickan inte befann sig i ett "hjälplöst tillstånd" och att pojkarna därför inte skulle fällas för våldtäkt.

Den 1 juli 2013 ändrades lagen. Begreppet våldtäkt ska gälla om en person utnyttjas i en "särskilt utsatt situation".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.