Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiet vill ersätta vattenbrukare som odlar blå fångstgrödor. Arkivbild.

MP vill satsa på sjöpungar

Miljöpartiet vill premiera blå fångstgrödor – alger, musslor och sjöpungar – för att minska Östersjöns övergödning. En mångmiljonsatsning vore en "win-win" för miljön och svenska vattenbrukare, enligt språkröret Isabella Lövin.

Enligt förslaget ska vattenbrukare som odlar fångstgrödorna ersättas med 100 kronor per kilo kväve som tas upp ur havet.

- Våra hav har stora problem med övergödning, som förvärrar algblomningen och hotar människors och djurs hälsa, säger Isabella Lövin till TT.

Enligt henne är intresset stort bland svenska vattenbrukare. Vissa grödor kan senare bli fiskfoder, medan sjöpungar och alger kan omvandlas till biogas. Odlingar i havet kan bidra till övergödningen, men tanken är att de blå fångstgrödorna ska göra att det blir tvärtom.

Satsningen skulle kosta 50 miljoner kronor om året, enligt MP:s beräkningar. För 100 kronor kilot innebär det 500 ton kväve ur Östersjön – som tillförs runt en miljon ton kväve årligen.

- Vi behöver se fler initiativ för att rena havet. Vi behöver också kunna nyttja havet på ett hållbart sätt. Här pratar vi om "win-win". Man gör något som är bra för att rena vattenkvaliteten, men kan också göra nyttiga produkter, säger Lövin.

I och med satsningen vill MP också förenkla reglerna för vattenbrukare som vill ha tillstånd att odla alger eller sjöpungar. På längre sikt vill partiet att Sverige ökar sin självförsörjning av fisk och skaldjur och skapar fler vattenbruksjobb på landsbygden.

- Vattenbruket är en viktig komponent i den framtida livsmedelsförsörjningen och det är viktigt att se till att den är hållbar, säger Isabella Lövin.