Det var glada miner på toppkandidaten Alice Bah Kuhnke och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund under Miljöpartiets valvaka – trots att partiet tappar två mandat i EU-parlamentet.
Det var glada miner på toppkandidaten Alice Bah Kuhnke och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund under Miljöpartiets valvaka – trots att partiet tappar två mandat i EU-parlamentet. Bild: Janerik Henriksson/TT

MP tappar trots europeisk grön våg

De gröna i parlamentet G/EFA ökar 17 mandat och flera andra gröna partier gick framåt – men inte Miljöpartiet. 2014 fick Miljöpartiet fyra mandat i EU-parlamentet, nu blev det bara två.

ANNONS
|

Johan Martinsson, docent i statsvetenskap, menar att en förklaring till att Miljöpartiet inte har gått lika bra i jämförelse med andra gröna partier i EU-valet beror på att förtroendet från väljarna har minskat. Han menar att de har tagit beslut i regeringen som inte går i linje med vad partiet gått till val på.

– Miljöpartiet har haft opinionsproblem och i regeringsställning har de fått gå ifrån partiets ställningstagande i exempelvis invandringspolitiken. De har kommit i kläm från två håll, säger han.

Men det är inte bara regeringsställning och opinionsproblem som har påverkat väljarnas syn i EU-valet. Johan Martinsson menar att det är andra frågor som väljarna tycker är viktigare än miljöfrågan, såsom välfärd, arbetsmarknad och invandring. Han tror att bland annat flyktingkrisen 2015 har styrt många väljare bort från Miljöpartiet.

ANNONS

– De står för en generös invandringspolitik. Och faktum är att majoriteten i Sverige vill ha en mer restriktiv invandringspolitik än den Miljöpartiet står för, säger Johan Martinsson.

Grön våg i Europa

Av de andra gröna partierna i Europaparlamentet har bland annat Tysklands De gröna dubblerat sina röster sedan 2014, nu pekar allt mot att de blir landets näst största parti med 22 procent av rösterna. Franska De Gröna ser ut att bli landets tredje största parti och enligt vallokalsundersökningar kan Finlands motsvarighet bli näst största parti på 15,2 procent.

Svenska Miljöpartiet går mot den gröna trenden, de backar från 15,4 till 11,4 procent. Linda Berg är universitetslektor i statsvetenskap, hon menar att Miljöpartiets valresultat har påverkats av att det låg så tätt inpå riksdagsvalet.

– Ofta går det sämre för partier som sitter i koalitionsregering i dessa typer av val. Framförallt när det är så tätt inpå riksdagsvalet där många blev missnöjda, säger hon.

Enligt Linda Berg ska man ha valresultatet från EU-valet 2014 och riksdagsvalet 2018 i åtanke när man analyserar valresultat i Europaparlamentet. 2014 hade Miljöpartiet rekordhöga siffror och fick fyra mandat. I höstas låg de nära fyraprocentspärren i riksdagsvalet. Valresultatet från gårdagen visar att även Miljöpartiet till en viss del har åkt med på den gröna vågen menar Linda Berg.

ANNONS

– Men sen påverkas också Miljöpartiets resultat av att andra partier gett alternativa synsätt på vad som är bäst för miljön. I dag har väljarna fler möjligheter, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS