Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind pekar ut Moderaterna som huvudmotståndare i valet.
Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind pekar ut Moderaterna som huvudmotståndare i valet.

MP ser M som huvudmotståndare

Miljöpartiet satsar allt på miljö- och klimatfrågan i valrörelsen. Huvudmotståndare är Moderaterna, men partiet vill också ta debatten med Centerpartiet.

ANNONS
|

Partisekreterare Amanda Lind kritiserar andra partier för att svartmåla Sverige, att skrämmas i stället för att peka på lösningar. Och hon lovar att MP inte ska spela med i det spelet.

- Miljöpartiet vill stå för framtidstro, säger Amanda Lind när hon presenterar MP:s valstrategi.

Inte oväntat tänker partiet fokusera på klimathotet och miljön. Där ryms allt från minskade transportutsläpp, matsvinn, renare hav och förnybar energi till åtgärder mot psykisk ohälsa och bättre uppväxtvillkor för barn.

ANNONS

Valparollen blir "Nu. Klimatet kan inte vänta".

M är huvudmotståndare

Lind pekar ut Moderaterna som huvudmotståndare, men tillägger att man gärna vill ta debatten med Centern om vem som har den skarpaste miljö- och klimatpolitiken.

- Det är unikt att oppositionspartierna går till val på att försämra miljö- och klimatpolitiken, säger hon.

Den här valrörelsen blir också annorlunda för MP när det gäller utgångsläget i opinionen. Supervalåret 2014 red partiet på framgången i EU-valet, där MP fick drygt 15 procent av rösterna. I riksdagsvalet några månader senare blev valresultatet 6,9 procent. Nu ligger partiet runt fyraprocentsspärren i de flesta mätningarna och slåss för att hålla sig kvar i riksdagen. Därtill är förtroendet för språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin på bottennivåer.

Klimatfrågan ligger heller inte högst på väljarnas lista över de viktigaste valfrågorna. Där finns sjukvård, invandring och integration samt lag och ordning. Klimat- och miljöfrågan har dessutom halkat ner på listan sedan förra valet.

Vinna kvinnor

Men partisekreteraren tror att MP har en stor potential att vinna nya väljare bland kvinnor utanför storstäderna. I dag är partiets kärnväljare yngre kvinnor i större städer. MP vänder sig framförallt till väljare som befinner sig i mitten eller till vänster på den politiska skalan. I kampen om väljarna, och med begränsad valbudget, tänker partiet rikta in sina kampanjer på väljare som tycker att miljöfrågan är viktig.

ANNONS

Miljöpartiet går, trots regeringssamarbetet med S, till val på egen hand och med eget valmanifest. Det ska presenteras senare i vår.

Enligt Amanda Lind vill MP gärna fortsätta "samhällsbygget" med S efter valet, men hon vill inte stänga dörren för att även samarbeta med andra partier.

TT

Fakta: MP i regeringen

Sedan valet 2014 bildar MP regering tillsammans med Socialdemokraterna. De gröna statsråden är:

Isabella Lövin, språkrör och minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat, samt vice statsminister

Gustav Fridolin, språkrör och utbildningsminister

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister

Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister

Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister

Karolina Skog, miljöminister

ANNONS