Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Att visa regeringsduglighet är viktigt för Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Men interna kritiker anser att strävan efter regeringsmakt går ut över den gröna ideologin. Arkivbild.

MP satsar allt på det gröna kortet

Miljöpartiet satsar allt på ett kort inför valet 2018. Miljö- och klimatfrågan ska rädda kvar partiet i riksdagen.

Miljöpartisterna håller i helgen kongress i Linköping. Opinionsläget är allvarligt. I valet 2014 fick MP 6,9 procent. I dag skulle bara runt fyra procent rösta på partiet, enligt flera mätningar.

Språkröret Gustav Fridolin är dock inte orolig för att falla ur riksdagen nästa val.

- Det finns många som vill att det sitter ett parti i Sveriges riksdag som sätter miljön först och röstar på Miljöpartiet, säger han.

Fullt klimatfokus

Strategin är därför att fokusera ännu mer på miljön i kommunikationen till väljarna. Skola, migration och integration ska komma i andra hand.

Sedan valet 2014 har väljarnas förtroende för MP:s miljö- och klimatpolitik minskat kraftigt i olika mätningar. Samtidigt närmar sig Centern i kampen om att anses som bästa miljöparti.

På kongressen vill partitopparna lyfta fram allt man åstadkommit i regeringen. Temat är "Ledarskap för klimatet", trots att det inte främst är klimatpolitik det ska fattas beslut om.

- Nu är det viktigt att vi visar varför miljöfrågan måste avgöra nästa val. Några av de viktigaste klimatbesluten under din och min livstid fattas nu och då kommer Miljöpartiet att behövas, säger Fridolin.

Strategin innebär också att visa upp regeringsduglighet. Att kunna fatta tuffa beslut i regeringen när så krävs. Men interna kritiker anser att MP förlorat sin gröna själ i allt kompromissande i regeringen. Till exempel att statliga Vattenfall fick sälja sina gruvor i Tyskland för vidare kolbrytning, att Sverige undertecknade ett samarbetsavtal med Nato och att migrationspolitiken stramats åt.

Interna kritiker

Fridolin står fast vid att det är viktigt att visa upp regeringsduglighet inför väljarna

- Det är lätt att sitta utanför och säga hur spelet ska spelas, men när man faktiskt går ut på plan så måste man försöka göra skillnad. Vi gör nu en stor omläggning av den svenska miljöpolitiken, säger han.

Kritikerna, som bland annat är engagerade i Facebookgruppen Grön omstart, står bakom flera motioner på kongressen. Riksdagsledamoten Carl Schlyter vill att MP i regeringen kräver en lagändring som innebär ett totalt stopp för svensk vapenexport till diktaturer. Förhandlingar om en lagskärpning pågår mellan MP och S i regeringen och partistyrelsen vill inte att kongressen detaljstyr förhandlarna.

Partistyrelsen är inte orolig för ett bakslag i den frågan och har bland annat starkt stöd i det tunga partidistriktet Skåne och i Stockholm.

Grön omstart-anhängarna har även nominerat kandidater med mer gräsrotsfokus till partistyrelsen, men kongressen brukar stödja valberedningens huvudförslag.

Tonar ned konflikt

Fridolin tonar ned konflikten mellan de mer pragmatiska miljöpartisterna och gruppen som ibland kallas "fundisar", det vill säga ideologiska fundamentalister.

- Jag skulle aldrig använda den beteckningen på miljöpartister. Det här är människor som kämpar, oftast på sin fritid, för att göra världen lite bättre runt om i Sveriges kommuner och nu samlas vi till kongress för att fortsätta mejsla fram den gröna politiken.

Båda inriktningarna tycks dock förenas i viljan att utforma en mer generös flyktingpolitik. Ett förslag om en flyktingamnesti för att fler ensamkommande flyktingbarn ska få stanna engagerar både kommunalråd och gräsrötter.

Partistyrelsen är skeptisk till en amnesti för att den lär stoppas i riksdagen och riskerar att väcka falska förhoppningar hos asylsökande. Det finns dock stora förväntningar på att kongressen ska hitta en kompromiss om förbättringar för de ensamkommande.