Språkröret Isabella Lövin inledningstalar på kongressen i Linköping.
Språkröret Isabella Lövin inledningstalar på kongressen i Linköping.

MP:s språkrör vill få slut på grönt gnäll

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin uppmanar partiet att sluta bråka internt om vem som är grönast. Men kritikerna kämpar vidare för att få stöd på MP:s kongress.

ANNONS
|

- När allting står på spel, då måste vi fokusera på den stora matchen. Och vi måste hålla ihop, sade Lövin i sitt kongresstal i Linköping.

Partiledningen har fått intern kritik för att ha svikit sina gröna ideal i regeringskompromisser med Socialdemokraterna, bland annat om miljön och migration. Lövin tyckte att partimedlemmarna i stället borde ägna kraften åt att försvara gröna reformer mot framförallt Moderaterna och Sverigedemokraterna.

ANNONS

Lövin, som även är klimat- och biståndsminister, uppmanade kritikerna att fundera på vad som är viktigast.

- Att bråka internt om vem som är grönast? Eller ta konflikten mot våra riktiga motståndare?

Fick applåder

Det belönades med en lång applåd av kongressombuden. Men partiets ordförande i Jönköpings kommun, Erik Hugander, uppfattar Lövins uppmaning som ett sätt att tysta debatten.

- Jag blev ledsen. Att tala om att "sluta bråka, rätta in er i leden", det är härskarteknik, det är att försöka få oss att skämmas, säger han.

- Vi vill ju partiet väl, vi är en del av partiet. Vi är kanske de människorna som utåt vågar stå för kärnvärdena.

ANNONS

Enligt Hugander finns många medlemmar som vill att partiet ska vara tydligare om sina visioner, till exempel en garanterad basinkomst för alla.

Även riksdagsledamoten Annika Lillemets tycker att det finns en "olycklig" sammanblandning mellan regeringens och partiets politik. Hon hoppas att kongressen ska ta tydliga beslut i några ideologiskt viktiga frågor, till exempel om ett totalstopp för svensk vapenexport till diktaturer.

En fredsminister ?

Lillemets kämpar för en egen motion om att regeringen ska inrätta en fredsminister. Partistyrelsen vill avslå den, precis som förra året, trots att motionen skrivits under av 253 miljöpartister.

- Det är rekord för partiet. Jag tycker att det är förbluffande att man ens ifrågasätter behovet av en fredsminister, säger Lillemets.

Ytterligare en viktig fråga är en flyktingamnesti för ensamkommande unga. I den frågan är även många andra engagerade som inte är kritiska mot partiledningen.

- Det är ett väldigt skarpskuret förslag och syftar också till att återerövra vår profil som ett i grunden progressivt migrationsparti, som ser människor som resurser och inte som belastningar, säger Lotta Hedström, tidigare språkrör och nu ombud för Skåne.

ANNONS

Partiledningen säger nej till en amnesti för ensamkommande. Förslaget skulle sannolikt inte få stöd i riksdagen och skulle därmed bara väcka falska förhoppningar, är motiveringen.

Många ombud hoppas dock att partistyrelsen ska gå med på en kompromiss, som innebär konkreta förbättringar av de ensamkommandes situation.

MP har i dag katastrofala opinionssiffror. I den senaste sammanvägningen av olika opinionsmätningar gjord av Sifo för Ekots räkning får MP bara 3,6 procent av rösterna. Lövin kommenterar siffrorna med att de går upp och ned och att det är resultatet på valdagen som räknas.

TT

Fakta: Heta förslag på MP-kongressen

Fredsminister:

Kongressen sade nej till ett förslag om fredsminister redan förra året, bland annat med motiveringen att MP:s kongress inte kan avgöra ministerposter. Dessutom påpekades att fredsförebyggande arbete redan sker på utrikesdepartementet. Årets motion har fått stöd av många medlemmar.

Flyktingamnesti:

En motion om allmän amnesti har fått ett nytt jämkningsförslag som fokuserar på ensamkommande barn och unga som varit mer än ett år i Sverige. Partistyrelsen säger nej till amnesti, bland annat med motiveringen att det sannolikt inte kommer att kunna genomföras. Frågan kommer att diskuteras vidare på kongressen och många ombud hoppas på en kompromiss.

Vapenexport:

Krav på ett totalstopp för svensk vapenexport till diktaturer. Även partiledningen vill ha ett totalstopp, men motsätter sig motionens ultimativa formulering, som skulle kunna innebära att MP tvingas lämna regeringen. Partiledningen vill inte detaljstyra förhandlarna när MP och S nu förhandlar om ett regeringsförslag om skärpta regler för vapenexport. Partiledningens linje har starkt stöd i de två största partidistrikten Stockholm och Skåne och motionen fick inte stöd när den behandlades i ett förberedande utskott på kongressen.

ANNONS