Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MP-politiker spred film där journalist kallas för skadedjur

Miljöpartiets nyvalda riksdagsledamot Leila Ali Elmi har delat en film där frilansjournalisten Joakim Lamotte bland annat kallas för "rövhatt" och "kukhuvud".
Frilansjournalisten anser att politikern borde be om ursäkt efter att ha kallat filmen för "Bland det bästa jag sett på länge".
– Jag delade videon för ett drygt år sen och det var fel av mig, skriver Leila Ali Elmi i en kommentar till GP.

Strålkastarljuset har de senaste veckorna riktats mot Leila Ali Elmi från Angered efter att hon högst oväntat valdes in till riksdagen trots att hon stod så långt ner som plats 21 på Miljöpartiets valsedlar.

Valframgången väckte debatt

Hennes framgångsrika personkampanj har väckt debatt och Leila Ali Elmi har anklagats för att ha röstats in i riksdagen tack vare vad som har kallats för "klanröster" då hon vädjat till människor med rötter i Somalia att rösta på henne.

LÄS MER: Leila Ali Elmis kryssrace har väckt debatt

– Jag tar avstånd från klansamhället och har ingen koppling till klansamhället och de flesta unga svensksomalierna delar den bilden med mig. Det är någonting urgammalt som lever kvar hos äldre generationer. Men det existerar knappt i Sverige, har Leila Ali Elmi själv kommenterat kritiken för GP.

Efter att frilansjournalisten Joakim Lamotte uppmärksammat att Leila Ali Elmi under 2017 delade en film i sociala medier där han själv kallas för bland annat skadedjur, kukhuvud och rasist är den nyvalda riksdagsledamoten återigen i ropet, vilket Expressen var först med att uppmärksamma.

När Leila Ali Elmi delade filmen skrev hon att det var: "Bland det bästa jag sett på länge".

I ett eget videoinlägg på Facebook riktar Joakim Lamotte stark kritik mot Leila Ali Elmi. Frilansjournalisten frågar sig bland annat hur innehållet i filmen som den nya riksdagsledamoten har delat rimmar med Miljöpartiets värdegrund.

Leila Ali Elmi: "Självklart var det ett dumt språk"

Joakim Lamottes inlägg har visats över 260 000 gånger. På Facebook bemötte Leila Ali Elmi först Lamottes kritik genom att skriva:

”Jag delade en länk. So what, det var ett intressant inlägg i en viktig debatt. Både Lamotte och Farraj kan säkert stå för sina åsikter på egna ben. Det jag står för är att samhället behöver stå upp tydligt för alla som drabbas av sexualbrott.”

Senare redigerade hon inlägget genom att bland annat skriva att hon inte står bakom språket som används och att Lamotte och kvinnan som gjorde den aktuella filmen får stå för sina egna åsikter.

”Jag delade ett gammalt inlägg. Självklart var det ett dumt språk i inlägget som jag inte står bakom. Både Lamotte och Farraj kan säkert stå för sina åsikter på egna ben. Det jag står för är att samhället behöver stå upp tydligt för alla som drabbas av sexualbrott.”

Lamotte vill ha ursäkt

Joakim Lamotte beskriver själv svaret som intetsägande och anser att Leila Ali Elmi borde be honom om ursäkt.

– Det minsta hon kunde göra är att be om ursäkt. Men det kommer hon sannolikt inte att göra. Att en riksdagsledamot hyllar sådana hatinlägg är under all kritik. Det säger en del om nivån på hennes samhällsanalys, säger Joakim Lamotte till GP.

I en skriftligt kommentar uppger Leila Ali Elmi att det var fel av henne att dela filmen.

– Jag delade videon för ett drygt år sen och det var fel av mig. Det är ett klipp som innehåller ett olämpligt språkbruk. Det är inte ord jag står bakom, skriver politikern i en kommentar till GP.

Tar du avstånd från det som sägs i filmen?

– Ja. Det har jag även skrivit om på min Facebook.

Anser du att det som sägs i filmen är rätt sätt att bemöta en person vars åsikter du själv inte delar?

– Nej, att använda nedsättande ord om en person vars åsikter man inte delar är inte ett sätt att bemöta åsikter som jag tycker man ska använda. Jag står inte bakom det språkbruk som används i filmen. Det är inte ett språk eller ord jag själv skulle använda, skriver Leila Ali Elmi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.