Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiets Peter Eriksson, Alice Bah Kuhnke och Karolina Skog på rundvandring i den nya stadsdelen Vallastaden som ska uppföras på ett hållbart och nytänkande sätt.

MP: "Plocka ned bilen från sin piedestal"

Miljöpartiet vill sätta upp ett nationellt mål för färre bilar i städerna. Partiet föreslår också en riksarkitekt som ska främja snyggt och hållbart bostadsbyggande.

Tre MP-ministrar presenterade på lördagen en strategi för "snabbt, snyggt och hållbart" bostadsbyggande. De vill bland annat att resor med bil i städer ska minska till förmån för gång, cykling och kollektivtrafik.

Miljöminister Karolina Skog anser att bilvägar och parkeringsplatser tar en betydande del av städernas utrymme i anspråk. Hon vill därför se ett nationellt mål för färre bilar i städerna. Skog kan dock i dag inte säga vad det målet ska vara.

- Det ska sätta en ram för ett strukturerat arbeta för att vända utvecklingen och plocka ned bilen från den piedestal den stått på alldeles för länge, säger hon.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke vill inrätta en riksarkitekt som ska främja arkitektonisk kvalitet och hållbarhet inom bostadsbyggande och offentliga miljöer. Riksarkitekten ska framförallt ge stöd och råd till kommuner som saknar egen stadsarkitekt.

Förslagen presenterades i det nya bostadsområdet Vallastaden i Linköping. Där byggs runt tusen bostäder i olika stilar. Husen har ritats av över 50 arkitektkontor och en rad olika mål har satts upp. Bostadsområdet ska bland annat vara energieffektivt och socialt blandat med både bostadsrätter, hyresrätter, studentbostäder och servicebostäder.

Bostadsminister Peter Eriksson vill sätta upp ett mål om att hälften av alla flerbostadshus som byggs 2025 byggas i trästomme. Han vill också öka serietillverkningen av exempelvis trähus och vill ge Boverket i uppdrag att främja en sådan utveckling.