Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MP:s språkrör Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven (S) under partiledardebatten i riksdagen. Bakom dem sitter utrikesminister Margot Wallström (S).

MP markerar mot S i asylpolitiken

Ju närmare valet kommer, desto större kan klyftan mellan S och MP bli i asylpolitiken.

Isabella Lövin, som också är vice statsminister, vill att det under valåret ska bli tydligt vad som skiljer riksdagspartierna i olika sakfrågor. Även om det handlar om skillnader mellan MP och regeringskollegan Socialdemokraterna.

MP står bakom regeringens beslut att skärpa asylpolitiken, även om det varit smärtsamt för många miljöpartister. Men med vikande opinionssiffror och åtta månader kvar till valet behöver partiet kunna profilera sig.

Mer generös

- Jag vill att vi ska ha möjlighet att ha en mer generös flyktingpolitik än andra länder. Det är en viktig princip, säger Lövin till TT.

Det går på tvärs mot vad statsminister Stefan Löfven upprepade gånger har sagt – att Sverige inte kan ha en asylpolitik som väsentligt avviker från andra EU-länders.

- Exakt vad hon lägger i ordet generös måste hon i så fall förklara. Vi kan inte ha något som väsentligt avviker från övriga Europa. Jag är helt överens med Lövin om att vi ska stå upp för asylrätten, det ska vara ordning och reda i politiken och fler länder måste ta sitt ansvar, säger Löfven till TT.

Isabella Lövin vill inte kalla de olika beskeden för en spricka i regeringen.

- Det är ingen spricka i regeringen. Vi har ett väldigt bra samarbete, och vi har stått bakom migrationsöverkommelsen, säger hon.

Kritisk Fridolin

Före jul sade finansminister Magdalena Andersson (S) att asylsökande har större möjligheter om de söker sig till andra länder, eftersom integrationen inte fungerar här. Ett uttalande som fick kritik från Lövins språkrörskollega, utbildningsminister Gustav Fridolin.

- Faran är att om alla säger så, så finns det snart ingen fristad kvar för den som verkligen behöver fly, sade han i en intervju med TT.