Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

MP-kritiker möts i helgen

Bråket inom Miljöpartiet är inte över. Efter en kort vapenvila samlas nu kritiska riksdagsledamöter som är missnöjda med regeringens politik.

Mötet, som pågår under lördag och söndag, handlar om hur gröna idéer kan få mer genomslag, enligt riksdagsledamot Carl Schlyter.

"Vi har pratat om vikten av att försvara grön ideologi. Ett samhälle som satsar på att göra världen bättre för människor och miljö. Inte se oss enbart som ekonomiska varelser, konsumenter, företagare m.m. Ett samhälle som inte blir beroende av ständig tillväxt och ständigt växande skuldberg. Enbart om vi är stolta över våra idéer kan vi få andra att tro på dem", skriver Carl Schlyter i ett skriftligt uttalande till TT på lördagskvällen.

Under flera månader i fjol protesterade han tillsammans med riksdagsledamöterna Jabar Amin, Annika Lillemets och Valter Mutt mot ledningen genom att vägra att delta i riksdagsgruppens arbete och möten innan de nådde en "samsyn" med ledningen i december. Samtliga fyra uppges delta på mötet i helgen.

"Vill ha förändring"

Mötet äger rum i Arboga och pågår under två dagar, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

- Vi är många som tycker att utvecklingen i Miljöpartiet går åt fel håll. Vi är inte nöjda med beslut som har tagits och vi vill ha förändring, säger Sibylla Jämting, som arrangerar mötet, till Ekot.

Det före detta språkröret Birger Schlaug ska föreläsa om grön ideologi under mötet. Enligt Sibylla Jämting hoppas man att mötet ska leda till enighet gällande motioner i grön riktning till Miljöpartiets kongress i maj.

Partiledningen inte bjuden

De missnöjda miljöpartisterna anser att partiledningen har vikit sig för Socialdemokraterna i regeringsarbetet och lämnat viktiga frågor. Kritiken mot Miljöpartiets handlande i regeringen rör bland annat flyktingfrågan, försäljningen av Vattenfalls brunkolstillgångar i Tyskland och värdlandsavtalet med Nato.

Till mötet är partiledningen för Miljöpartiet inte bjuden.

- Jag har inga synpunkter på att medlemmar och sympatisörer till Miljöpartiet träffas, säger partisekreteraren Amanda Lind till Ekot.