Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson håller en pressträff i Riksdagens presscenter i Stockholm under måndagen.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson håller en pressträff i Riksdagens presscenter i Stockholm under måndagen.

MP-krisen: Så tycker partidistrikten

Förtroendet för Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson är fortsatt starkt. Men nu höjs också röster om nya ledare. Det står klart efter att GP har ringt runt till landets partidistrikt.

ANNONS
|

Miljöpartiets språkrör är beredda att lämna över sina förtroendeuppdrag. Det meddelade Åsa Romson och Gustav Fridolin i går förmiddag under en hastigt utlyst presskonferens. Bakgrunden är de senaste veckornas turbulens inom partiet som lett till intern kritik och avgångskrav riktade mot språkrören.

Fridolin och Romson sa under presskonferensen att de tar kritiken på allvar och att partiet nu behöver en nystart, vilken utlovades om tre veckor i samband med partiets kongress i Karlstad.

De gjorde också klart att de vill fortsätta leda partiet men att de vill ha ett förnyat mandat från kongressen.

–För att vi ska få en nystart måste ledarskapet prövas. Vi vill ta det ansvaret, sa Åsa Romson.

ANNONS

–Om valberedningen finner några andra som har bättre förutsättningar att fortsätta arbetet, då är vi beredda att lämna över, sa Gustav Fridolin.

Nu är det alltså upp till valberedningen att hitta nya namn som kan vara lämpade för uppdraget. Men vad tycker då landets partidistrikt om det nuvarande ledarskapet? GP har pratat med representanter från 16 av de 21 partidistrikten. Majoriteten anser att gårdagens besked var det bästa man kunde ge – i partiets kanske tuffaste tid någonsin.

–Jag tycker det här är bra. Då blir det klart att de har ett ordentligt mandat och stöd i partiet, vilket jag anser att de har. Vi vill att båda ska fortsätta som språkrör, säger Stina Bergström, representant i Värmlands partidistrikt.

–Det är rätt att låta kongressen ompröva förtroendet för språkrören. På så vis kanske vi kan få en omstart och kunna fokusera på att driva vår gröna politik. Vi har många kompetenta personer som kan passa som språkrör, men i nuläget önskar jag inte att någon av dem ska ta över språkrörsrollen, säger Karin Österberg, distriktsordförande Jämtland Härjedalen.

Ytterligare en som ställer sig bakom språkrörens agerande är Ylva Bandmann, sammankallande i Gävleborgs distrikt:

–Jag tycker att det de gjorde var både modigt och bra. Jag känner mig glad och imponerad av pressträffen.

ANNONS

Hos de allra flesta finns förtroendet för språkrören kvar. Men på sina håll lyfts också nya namn som kan vara intressanta för uppdraget att leda partiet.

–Jag har fortsatt starkt förtroende för Åsa och Gustav, men vi behöver inte bara byta språkrör utan även partistyrelse och göra en väldig omstart. Jag ser gärna att Isabella Lövin och Per Bolund väljs som språkrör, sa Joakim Nordstrand, ledamot i Norrbottens partistyrelse.

På frågan kring språkrörens styrkor och svagheter aktade man sig för att recensera ledarna. Men Ulf Kamne, kommunalråd i Göteborg, som i övrigt gärna hyllar deras insatser, menar att det begåtts en del fadäser den senaste tiden:

–De är kompetenta i det de gör, men en av svagheterna är att uttalanden lite för ofta blir lite för fel, säger han.

Stina Bergström i Värmlands partidistrikt anser att Gustav Fridolin borde ha tagit ett större avstånd från förslaget att välja in Yasri Khan i partistyrelsen efter det att han vägrat att ta en kvinnlig reporter i hand.

–Av allt som hänt var det den saken jag reagerade mest på. Han kunde då ha varit tydligare med att ta avstånd från förslaget att välja in honom. Det gjorde han dock senare, säger hon.

ANNONS

Fakta: De här frågorna fick distrikten

  1. Var det rätt av språkrören att öppna upp nomineringsprocessen?
  2. Vill du se någon annan som språkrör? I så fall vem/vilka?
  3. Vilka styrkor och svagheter har Fridolin och Romson?
ANNONS