Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna König Jerlmyr (M) vill få med sig Miljöpartiet i en Stockholmsmajoritet. Arkivbild.

MP kan skifta styret i Stockholm

Moderaterna i Stockholms stad vill att Miljöpartiet dyrkar upp blockpolitiken – och byter sida. Och MP diskuterar med alla.

Precis som på riksnivå är det låst mellan blocken i Stockholm, med Sverigedemokraterna i vågmästarposition. Det rödgrönrosa block som har styrt staden den senaste mandatperioden har tappat sin majoritet.

Alliansen har inte heller majoritet, men kommer att försöka bilda ett styre, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr, gruppledare för M i Stockholm.

- Alliansen har varit tydlig med att vi kan tänka oss att föra samtal över blockgränserna, förutom med V och SD, just för att skapa stabila förutsättningar för att leda Stockholm framåt, säger hon till TT.

- Det leder oss till att jag nu kommer att föra samtal med Miljöpartiet om att bilda en stabil majoritet mellan Alliansen och Miljöpartiet.

Utspel från Wanngård

Efter söndagens val sade det sittande finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till lokaltidningen Mitt i att de vill fortsätta styra Stockholm. Men på måndagsförmiddagen gick hon ut, i Dagens Nyheter och på Twitter , och deklarerade att Miljöpartiets gruppledare Daniel Helldén ligger i förhandlingar med Moderaterna.

Helldén säger till TT att han under måndagen har träffat Karin Wanngård och att det inte är några problem mellan partierna. Han bekräftar samtidigt att han träffat företrädare för flera andra partier, utan att vilja gå in på vilka.

- Nu har vi hamnat i situationen där inget block har majoritet. Då är frågan hur vi gör nu för att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande över politiken. Nu sätter vi igång diskussioner med alla andra partier i Stockholm, säger Helldén, som i dag är trafikborgarråd.

I utgångsläget vill partiet självklart sitta i en majoritet, säger Helldén:

- Det finns flera olika lösningar, Allianspartier kan flytta över till vår sida också.

I tidigt stadium

Anna König Jerlmyr vill i nuläget inte säga om Miljöpartiet kan vara aktuellt som ett stödparti till Alliansen, eller om MP är en möjlig del av styret, med anspråk på borgarrådsposter.

Det är också för tidigt att svara på hur stora eftergifter man skulle behöva göra i ett brett samarbete med MP.

- Vi har förhandlat klart det mesta med Alliansen. Jag ser goda förutsättningar för att föra samtal. Från Alliansens sida har vi förhandlat fram många förslag med tydliga mål för Stockholms framtida utveckling. Det är det jag har med mig i förhandlingarna i andra partier, säger König Jerlmyr.