Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi under partiets digitala kongress.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi under partiets digitala kongress. Bild: Henrik Montgomery/TT

MP går till val på högre kapitalskatter

Miljöpartiet vill reformera skattesystemet och införa en så kallad boxmodell på kapital. Partiet kommer samtidigt att gå till val på höjda skatter för de rikaste, högre a-kassa och slopat karensavdrag.

ANNONS

Miljöpartiet stampar kring fyra procent i opinionsmätningarna. Under partiets digitala kongress har man nu antagit ett program för social rättvisa som man hoppas ska få väljarnas stöd.

Den mest omfattande posten är att kapitalbeskattningen ska göras om för att få in mer pengar till välfärden och klimatomställningen.

MP vill ersätta dagens kapitalskatter med en boxmodell. Kapitaltillgångar och skulder läggs i en “box” och därefter beskattas boxens sammanräknade värde – i stället för att vinsten beskattas vid exempelvis en försäljning.

– Det ska vara en beskattning som är schablonbaserad, ungefär som det är med ISK (investeringssparkonton) i dag. Ju högre kapital man har, desto mer får man också betala – en progressiv modell som vi har med inkomster i dag, säger språkröret Per Bolund.

ANNONS

Boxmodellen gick inte igenom utan motstånd. Gabriella Rehbinder, som sitter i MP:s styrelse i Stockholm, ville att kongressen skulle säga nej.

– Den skulle göra det lönsamt att öka sin skuldsättning, säger hon.

Någon återinförd fastighetsskatt, som några miljöpartister varnat för, blir det inte eftersom partiet gör skillnad mellan exempelvis inkomster på kapital från börsen och fastigheter, säger Bolund.

Högre skatt på inkomster

MP ska nu också driva på för att återinföra en högre skatt för de med de högsta inkomsterna och för att bostadsbeskattningen görs om så att inte bostadsrätter premieras framför hyresrätter.

Partistyrelsen föreslog även en höjd skatt på fritidshus, men på denna punkt blev den överkörd av kongressen.

Miljöpartiet vill bygga vad man kallar det nya, gröna folkhemmet och stärka statens skyddsnät kraftigt.

Ersättningsnivåerna i välfärdssystemen ska höjas, bland annat i form av förstärkt arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och försörjningsstöd. MP vill slå ihop dessa till ett samlat trygghetssystem, vilket vann stöd på kongressen.

A-kassan ska omfatta alla på arbetsmarknaden.

Den som har försörjningsstöd och får möjlighet att arbeta ska också kunna göra det i större utsträckning än i dag utan att stödet sänks.

– Klimatfrågorna hör tätt samman med välfärdsfrågor. Menar vi allvar med en grön omställning måste vi ha en plan för en samhällsutveckling som inte lämnar någon utanför, sade Amina Boulaabi, miljöpartist från Halland, när programmet för social rättvisa debatterades.

ANNONS

Flera talare lyfte att högre beskattning är nödvändig för en grön omställning av samhället, och tog upp kritiken som framförts mot att förslagen är för vänsterinriktade.

– Man behöver inte vara vänster för att sträcka ut en hand till den mest behövande, sade Alina Koltsova, sekreterare i Miljöpartiet i Arvika.

Slopa karensavdraget

Under kongressens andra dag beslutades också att MP ska verka för att helt avskaffa karensavdraget i sjukförsäkringen, som delvis slopats under pandemin. Partiet har tidigare sagt att man vill se över den möjligheten.

Minimigränsen för rätten till allmän förskola ska höjas från 15 till 20 timmar i veckan.

Flera beslut fattades om hur transportsektorn ska ställa om, bland annat ska en så stor andel som möjligt av godstransporterna ske till sjöss.

Bilismen i städerna måste minska för att nå klimatmålen, anser partiet, och därmed ska man underlätta för kommuner att införa så kallade miljözoner och trängselskatt.

En del ombud ville gå hårdare fram än partistyrelsen vad gäller beskattning av vägtrafiken och införa ett slags kilometerskatt på all trafik. Det röstade kongressen ned, i stället ska den bara gälla tunga transporter.

Något som vann stöd var att utreda en glesbygdsbonus inom ramen för bonus-malus-systemet, där människor med liten eller ingen tillgång till kollektivtrafik ska få en högre bonus.

ANNONS

MP vill också skärpa kraven på miljöinformation vid bränslepumpar för bensin och diesel. Det ska framgå hur drivmedlen påverkar naturen.

Ny valplattform

Partiet ska under sin digitala kongress också besluta om en ny valplattform, ett handlingsprogram för mandatperioden 2022–2026, vilket sker under söndagen.

Några förslag har redan gått igenom. Malte Roos, organisationssekreterare för MP i Malmö, vill stärka samkönade pars rätt att gifta sig.

Han lade ett nytt förslag om att göra det förbjudet för religiösa samfund och enskilda vigselförrättare att vägra viga samkönade par – de ska då förlora sin vigselrätt. Kongressen valde att ställa sig bakom förslaget.

För Miljöpartiet har ämnet migration varit hett omdebatterat på tidigare kongresser, men under helgen har det inte berörts i någon större utsträckning.

Från att ha tidigare drivit att permanenta uppehållstillstånd ska vara regel ska det nu gälla för endast barn.

MP vill också att Migrationsverket ska tillhandahålla lägenhetsboenden av god standard för asylsökande i bostadsområden som inte är socialt utsatta.

Partiet har tidigare presenterat att man vill inrätta en grön investeringsbudget från 2024 som ska uppgå till 100 miljarder kronor per år i tio år. Under den andra kongressdagen beslutades också att framtidens skattesystem måste ha utgångspunkt i Sveriges klimatmål och Parisavtalets 1,5-gradersmål.

ANNONS

Magnus P Wåhlin, sammankallande i den grupp som lett arbetet för programmet med social rättvisa, kallar förslagen en radikal, grön rättvisepolitik.

– En progressiv beskattning är därför helt avgörande för att vi ska komma till rätta med ojämlikhet.

Fakta: Miljöpartiets kongress

Miljöpartiet håller kongress vartannat år.

Årets kongress pågår 15–17 oktober. Den hålls digitalt med anledning av coronapandemin.

Cirka 440 motioner och partistyrelsens propositioner ska behandlas. Propositionen "Nya ställningstaganden – program för social rättvisa" får en egen debatt. En annan proposition är ett politiskt handlingsprogram för nästa mandatperiod.

Miljöpartiet ska dessutom genomföra val till partistyrelse och uppmärksamma att partiet blivit 40 år.

Källa: Miljöpartiet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS