MP anklagar högerpartier för att vara foliehattar

Miljöpartiets båda språkrör gick till stenhård attack på sina politiska motståndare när de sommartalade i Stockholm. Märta Stenevi kallade M, KD, L och SD för ”blåbruna” och sa att de står på fel sida av historien. Per Bolund attackerade M-ledaren Kristersson.
– Moderaterna leds nu av en Ulf i fårakläder, säger han.

ANNONS
|

Vädret ställde till det för Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund som hade tänkt att hålla sommartal i en park i centrala Stockholm. Men med oväder i sikte valde de gröna i stället att förlägga arrangemanget till partikansliet en bit bort.

I talet lanserade MP ett vallöfte om ett grönt transportpaket som handlar om att flytta pengar från vägar till färdmedel som tåg genom upprustning och utbyggnad av järnvägsnätet och städers kollektivtrafik. Men också om att göra det möjligt för låg- och medelinkomsttagare att göra sig av med en gammal bil och byta ut den mot en leasad elbil genom ett särskilt leasingbidrag på max 1 500 kronor per månad i tre år.

ANNONS

Attack på högerpartier

Mycket av språkrörens tal ägnades också åt deras politiska motståndare på högerkanten som de menar blundar för klimatkrisen och föreslår ”utdaterade lösningar” som kärnkraft.

– Mitt i det här, när mänsklighetens största kris utspelas framför våra ögon, då trycker fossilhögern foliehatten hårdare över huvudet. Man vill inte att kritiken ska blåsa kallt runt öronen, säger Stenevi.

I vilka frågor menar du att de har på sig foliehatten?

– De här partierna står i varje debatt och pratar om kärnkraften, som om den vore svar på någonting som helst när det gäller klimatförändringarna. Det ligger så långt fram i tiden att det överhuvudtaget inte borde vara med i diskussionen om klimatkrisen, som bör handla om hur vi sänker utsläppen redan nu och nästa år. Kärnkraft kan man prata enskilt om.

Enligt MP har partierna på högerkanten ”kidnappat” energifrågan genom att bara ha förslag som ligger decennier fram i tiden.

– Vi däremot, vi vill sänka elpriserna här och nu.

Den lösning MP vill se handlar om att underlätta för hushållen att energieffektivisera, till exempel sina bostäder, med stöd av statliga bidrag. Dessutom att öka utbyggnaden av vindkraften.

Bygger motsättningar

Men MP svingade hårt mot högerpartierna också för samarbetet med Sverigedemokraterna. Per Bolund påminde om den granskning som visade att över 200 av SD:s riksdagskandidater i årets val har kopplingar till nazism och främlingsfientlighet.

ANNONS

– Alla som ser SD:s förslag ser att det är en politik som inte är rimlig. Det är en politik där man inte ser människor som lika utan bygger motsättningar mellan människor, säger han.

Bolund menade att den som inte ser allvaret och kanske avfärdar extrema förslag från SD som ”pr-trick” är naiva.

– Den som inte ser att SD tänker göra det partiet säger att det ska göra behöver vakna.

Grön ungdoms språkrör, 23-åriga Rebecka Forsberg från Frölunda, talade före språkrören Bolund och Stenevi.
Grön ungdoms språkrör, 23-åriga Rebecka Forsberg från Frölunda, talade före språkrören Bolund och Stenevi. Bild: Nils Petter Nilsson

Även Grön ungdoms språkrör, göteborgaren Rebecka Forsberg, 23, gick till hårt angrepp på högerpartierna när hon höll ett kort inledningstal. Bland annat lyfte hon fram uppmärksammade M-förslaget om att adhd-testa unga i utsatta förorter.

– I Moderaternas Sverige hade jag och mina klasskamrater blivit adhd-testade. Men inte för att vi visade symtom på adhd utan bara för att vi växte upp i Frölunda, säger hon.

”Ulf i fårakläder”

Även Stenevi och Bolund var kritiska till Moderaterna och dess partiledare Ulf Kristersson, då det är han som avser att bilda regering med stöd av SD.

– Moderaterna leds nu av en Ulf i fårakläder, säger Bolund.

Upprepade gånger slog språkrören fast att MP är partiet som ”säger stopp” till en utveckling som leder till att samhället och tilliten mellan människor slits sönder.

ANNONS

– När sverigedemokrater skriver om återvandringståg och enkelbiljett till Kabul och vill sätta in militär mot våran befolkning, våra vänner och våra barn, då säger vi stopp, säger Bolund.

Och Stenevi fyller i:

– Eller som Grön ungdom uttrycker det – fuck rasismen.

MP:s transportpaket

Elcheck till hushållen: Hushåll med låg- och medelinkomster ska kunna få en check på max 1 500 kronor per månad för att leasa en elbil under tre år. Man vill också öka utbyggnaden av laddinfrastruktur genom en rätt att ladda-garanti.

Skotningspremie: MP vill att den som skrotar en äldre bil ska kunna få 20 000 kronor för det. Pengarna vill man ska användas till att köpa en miljövänligare bil, kollektivtrafikresor eller elcykel.

Stöd till kollektivtrafik: MP vill öka statens stöd till kommunerna för att med två miljarder årligen till 2030 för att öka människors möjligheter att färdas kommunalt.

Utbyggd järnväg: MP vill utöka den nationella planen för renovering och utbyggnad av tågtrafiken i Sverige med 200 miljarder till 2033.

LÄS MER:Statsministern: ”Vi måste dra åt snaran kring gängen”

LÄS MER:Jimmie Åkesson vill döpa om Kriminalvården till Straffverket

LÄS MER:Moderaternas energiförslag: Inför högkostnadsskydd

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS