Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Motionshype i siffror - inte i hälsa

Sex av tio svenskar säger sig träna regelbundet, och vi lägger många miljarder på sportprylar och gymkort. Frågan är om det hjälper.

Det brukar snackas om en hälsotrend. Och branschorganisationen Livsmedelsföretagen visar i en rapport att siffrorna pekar uppåt för allt som kopplas till hälsa. Efterfrågan på hälsosam mat exploderar, sporthandeln växer och gymmen blir fler.

Tusen personer har dessutom tillfrågats om de tränar regelbundet, och hela sex av tio svarar ja.

Varje år spenderar svenskarna cirka 50 miljarder kronor på motion och hälsa, mat exkluderat. Bara avgifterna till olika lopp kostar en kvarts miljard kronor.

Men motionerar vi oss friskare? Både ja och nej.

-Hälsan blir bättre i allmänhet, men inte i alla grupper. Alla har inte samma förutsättningar och vissa halkar i stället efter, säger Saman Rashid, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Myndighetens folkhälsoenkät 2013 visade både på positiva och negativa trender. Färre röker dagligen jämfört med 2004. Däremot ökar andelen tjocka svenskar - i dag är varannan överviktig eller fet.

Siffrorna på hur mycket vi tränar ska nog dessutom tas med en nypa salt. Nyligen visade en norsk studie, med 1 700 deltagare, att människor tränar betydligt mindre än mängden de anger när någon frågar.