Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Jarvis inspirerade till instiftandet av mors dag i USA i början på 1900-talet. Högtiden spred sig sedan vidare ut i världen. Bild: AP, TT
Anna Jarvis inspirerade till instiftandet av mors dag i USA i början på 1900-talet. Högtiden spred sig sedan vidare ut i världen. Bild: AP, TT

Mors dag firar hundra år i Sverige

Söndagen markerar hundra år av mors dag-firande i Sverige, efter inspiration från USA. Och sedan dess har fokus skiftat från det religiösa till det kommersiella.

På söndagen är det dags att fira landets 2,8 miljoner mammor. Omkring 50 000 av dessa väntas i år kunna fira dagen för första gången.

Mors dag, eller Mothers day, lanserades 1905 av den amerikanska lärarinnan Anna Jarvis som ville hedra sin mamma på årsdagen av henne bortgång. Enligt Anna Jarvis var, förutom kärlek och visad uppskattning, en blomma den bästa gåvan och i hemstaden Philadelphia hölls en gudstjänst med fokus på Bibelns fjärde budord: "Hedra din fader och din moder".

Mors dag spreds sedan i USA och blev 1914 en officiell helgdag i landet.

"Hedra sina mammor"

1919 togs den unga traditionen till Sverige av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg och har sedan dess uppmärksammats sista söndagen i maj.

Men med tiden har det kyrkliga försvunnit till förmån för det kommersiella. Enligt en undersökning från branschorganisationen Svensk handel ser var fjärde handlare i Sverige mors dag som en viktigt försäljningstillfälle. En liknande studie från 2018 visade att handeln ser mors dag som årets sjätte viktigaste topp, i nivå med mellandagsrean.

För dagligvaruhandlarna ser varannan detta som en viktig dag.

Olika dagar

Om mammorna själva får bestämma vill de ha kvalitetstid med sina barn i form av en middag. Annars står blommor och choklad överst på önskelistan.

Nära hälften av svenskarna anser att mors dag är viktigare än fars dag.

Även om mors dag uppmärksammas på en rad olika platser i världen, ser tidpunkten för firandet annorlunda ut beroende på var man befinner sig.

Frankrike tillsammans med dess forna kolonier, Algeriet, Marocko och Tunisien uppmärksammas mors dag tredje söndagen i maj.

Ett femtiotal länder – däribland USA, Tyskland, Danmark och Italien firar andra söndagen i maj.

En rad östeuropeiska länder, som Ryssland, Albanien och Rumänien, men också Afghanistan och Laos, uppmärksammar mors dag i samband med Internationella kvinnodagen 8 mars.

I ett häfte som gavs ut 1920 under titeln "Mors dag" fanns ett antal instruktioner för hur mors dag kunde firas:

• Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

• Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

• Mor bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

• Mor beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

• Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

• Frånvarande barn hälsa mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Äldre mors dag-historia

Det har i Storbritannien funnits en äldre, folklig motsvarighet, som troligen gav Jarvis uppslaget. Där kallades tidigt midfastosöndagen ”Mothering Sunday”, vilket ursprungligen innebar att man denna dag skulle besöka och offra i församlingens moderkyrka, men redan 1607 tolkades detta så att barn som börjat tjäna utanför hemmet då skulle få besöka sina föräldrahem, ”go a-mothering”.

Källa: Nationalencyklopedin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.